Salvem l'Alzina rep garanties del Districte que el projecte de les casetes d'Encarnació es farà

Les dues parts obren converses per pactar l'evolució del projecte, després de l'últim moviment municipal per expropiar els terrenys als propietaris per 7,4 milions d'euros

Societat

El projecte de les casetes d'Encarnació, aturat de moment
El projecte de les casetes d'Encarnació, aturat de moment | Àlex Gutiérrez Pascual

El Pla d'Actuació del Districte, el full de ruta dels projectes que estaran inclosos en els pròxims tres anys de mandat, s'està reformulant a marxes forçades des que ara fa quinze dies l'Estat va donar marge als ajuntaments com el de Barcelona per flexibilitzar la regla de despesa, i almenys sí que inclourà un dels grans cavalls de batalla de reivindicació veïnal del passat mandat: la conversió en equipaments dels terrenys on hi ha les casetes del carrer Encarnació i l'alzina centenària.

Així ho ha confirmat el Districte en una reunió mantinguda aquest dilluns amb la plataforma Salvem L'Alzina, que des d'aquest estiu, i a la vista de la paràlisi institucional generada per la crisi sanitària va engegar la campanya Volem les casetes i l'alzina per al barri JA! L'anomenada campanya del JA subratllava el valor mediambiental dels terrenys de les casetes d'Encarnació com a element per prioritzar i salvaguardar la biodiversitat, vegetal i animal en un moment que es debatia fortament sobre els índexs de contaminació que s'havien assolit per la reducció de la mobilitat a causa de la pandèmia.

Les dues parts, en aquest nou punt d'arrencada, en qualsevol cas, no han volgut anar més enllà de validar l'estat actual de "converses" engegades que vénen a confirmar que el projecte "no s'atura", segons ha apuntat el portaveu de BComú al Districte, Jordi Farriol. Contextualitzant el projecte en el marc del Pla d'Actuació, necessari per figurar en el pla d'inversions, el portaveu de Salvem L'Alzina ha assegurat que "el projecte no ha caigut". Les dues parts també han matisat alhora que el que no està en dubte és que la traducció dels terrenys amb les casetes i l'alzina en equipaments com una escola bressol o habitatge públic encara ha de passar per fases de tramitació tècnica que no fan imminent cap moviment de terres a la finca.

L'últim detall de compromís municipal es va donar a conèixer el novembre de 2019 quan el pla d'inversions va acordar prioritzar a Gràcia l’adquisició dels terrenys de les casetes d’Encarnació, encara en negociació oberta amb l'oposició. L'Ajuntament va fer una previsió de reserva de 8,8 milions, que superaven els 4,69-4,92 milions publicitats oficialment i que s’acostaven als 10 milions que inicialment es van filtrar com a càlcul total, incloses possibles despeses per danys i perjudicis i costos judicials. A mitjan gener del 2020 l’Ajuntament i Encarnación Invest S.L, propietaris dels terrenys, van arribar a un acord que fixava una quantitat de 7,4 milions de despesa per a les arques municipals en concepte d’expropiació pactada.

Solidaritat amb Can Raventós

Salvem L'Alzina i la plataforma Salvem Can Raventós, de Sarrià, han obert una línia de contacte davant del projecte d'urbanització de 49 pisos de luxe que posa en perill un edifici catalogat i el jardí del seu entorn. La plataforma sarrianenca ha recollit ja 1.400 signatures de suport, entre les quals hi ha la de Salvem L'Alzina. Un portaveu de Can Raventós va intervenir en la penúltima assemblea de l'Alzina.