NunArt tanca després de tretze anys com a centre de creació artística

L'Oratori de Sant Felip Neri no ha volgut renovar el contracte de lloguer que finalitzava l'1 d'octubre

Cultura

Els tallers i els intensius han estat activitats regulars a l’espai de nunArt Gràcia durant els darrers anys
Els tallers i els intensius han estat activitats regulars a l’espai de nunArt Gràcia durant els darrers anys | Arxiu

La raó és senzilla i no per això menys dolorosa: nunArt tanca les seves portes després de 13 anys de trajectòria a Gràcia com a espai de creació artística perquè l'Oratori de Sant Felip Neri no ha renovat el contracte, que tot just finalitzava aquest dijous 1 d'octubre. "Només puc dir que en tot aquest temps hem rebut tot el suport de l'Oratori perquè ens han donat totes les facilitats en un espai tan singular com aquest perquè poguéssim portar a terme el nostre projecte", assegura Clara Bes, fundadora de l'Associació nunArt i responsable de l'espai a Gràcia. El context de crisi provocada per la pandèmia, els mesos d'inactivitat i la incertesa de com encarar el futur de l'associació han reforçat la decisió d'acomiadar nunArt Gràcia, encara que el detonant hagi estat la no renovació del lloguer.

Bes reconeix que en aquests moments no té l'energia i els recursos suficients per començar a buscar altres espais i ha preferit deixar "hivernant" l'entitat i tancar etapa. Davant la decisió de l'església de no renovar el contracte, tot i els esforços de la direcció de l'entitat durant l’estiu per arribar a un acord amb els propietaris, Bes ha estat inequívoca: "És molt dur, sí, però són persones amb les quals només sento agraïment per com ens han tractat tots aquests anys, i puc arribar a entendre la seva decisió tot i el dolor que representa tancar nunArt".

Durant aquests anys de recorregut, nunArt Gràcia i l'associació germana, nunArt Guinardó, s'han consolidat com a espai artístic local i internacional de desenvolupament del teixit escènic, formatiu i creatiu, amb propostes com el festival nunOff. "La singularitat de nunArt ha estat el de crear un espai obert per a tothom, independentment del nivell d'aspiració", afegeix Bes (única membre fundadora que quedava a l'equip de Gràcia), que reconeix que no tenien visió empresarial però "la gent que connectava veia l'honestedat de la feina i això ho feia especial".

nunArt Guinardó, en actiu

Tot i ser entitats germanes, nunArt Guinardó es va 'independitzar' de Gràcia formalment, tot i compartir "gent, col·laboradors i esperit, que continua i evoluciona", com assegura Clara Bes, membre fundadora i responsable de nunArt Gràcia. Des del passat juny l'espai del Guinardó, molt més gran i adaptat a les noves mesures de seguretat, va poder obrir portes i reactivar els tallers i els intensius.