Seguir endavant

Plaça Raspall

per Ricard Valentí

La contra

L'Associació Joves Gitanos de Gràcia surt cada any al carrer per la Diada Internacional del Poble Gitano a l'abril; enguany no ha pogut ser
L'Associació Joves Gitanos de Gràcia surt cada any al carrer per la Diada Internacional del Poble Gitano a l'abril; enguany no ha pogut ser | Albert Vilardaga

Aquest no ha estat un estiu com els altres. Fins ara, els mesos previs a les vacances sempre havien estat mesos intensos d’activitats i d’oportunitats per seguir reivindicant la memòria del poble gitano i la seva presència en la vida social i cultural de Gràcia: enguany no hem pogut fer el viatge al camp de con-centració d’Auschwitz per homenatjar totes les persones gitanes que van ser assassinades pels nazis el 2 d’agost de 1944. Però no hem deixat passar l’ocasió de recordar aquest fet des d’aquestes mateixes pàgines i des de qualsevol espai on se senti la nostra veu; ara més virtual que mai. Tampoc hem fet Festa Major, un espai de participació i convivència a la plaça del Poble Romaní.

Des del primer moment de l'esclat de la crisi del corona-virus ens vam sumar a la campanya Queda’t a casa perquè tocava, i toca encara, demostrar sentit de la responsabilitat i sentiment de comunitat. Tota la nostra feina i els nostres esforços es van concentrar a cuidar les famílies més vulnerables de la comunitat gitana de Gràcia, fent xarxa amb el Rebost Solidari i establint acords amb diferents entitats i bancs d’aliments perquè no faltés un plat a taula a moltes famílies amb una situació ja crítica empitjorada per la crisi provocada per la pandèmia. També ho dèiem llavors: era la nostra resistència romaní. I ara que encetem el curs, seguim amb la tasca de repartiment d’aliments a les famílies que més ho necessiten, i fins el temps que calgui. No sabem fins quan durarà tot això ni quines previsions hi ha per als propers mesos, així que anirem fent tot el que estigui a la nostra mà. Les mesures per contenir el virus han obligat a cancel·lar totes les activitats que l’Associació Joves Gitanos de Gràcia ha vingut fent durant els darrers anys: no hi ha reforç escolar, ni jornades al carrer, ni xerrades o altres tipus de trobades i activitats presencials. A partir d’ara, tota la nostra activitat enfocada a la difusió de la cultura del poble gitano ha de ser virtual. No ens queda una altra així que ens adaptem i seguim amb la nostra lluita. Si no ens podem reunir com fins ara buscarem els mecanismes per fer-ho possible sense posar en risc la salut de les persones. I així ho estem fent. Per això la propera activitat que tenim prevista serà una xerrada sobre la rumba i els seus orígens i un taller de rumba el proper divendres 2 d’octubre a les 12.30 via telemàtica, amb la banda gracienca Rumba y Son; us esperem a tots i totes des de l’aplicació Zoom (a les xarxes socials de l’entitat hem publicat l’enllaç). I seguint aquesta línia de treball, el 5 d'octubre es farà una xerrada online amb una escola de Buenos Aires.

Per una altra banda, tenim la intenció de portar a terme les campanyes solidàries de recollida d'aliments i de joguines que hem fet els darrers anys a l'època de Nadal, juntament amb la Unió de Botiguers de Travessera Casc Antic, on hem comptat -i esperem tornar a fer-ho enguany- amb l'inestimable suport del nostre amic Edmilson, ex jugador del Barça, i la seva fundació. Ens adaptarem al que calgui i seguirem endavant. Sempre.