Pla de xoc al comerç de Gràcia: revisió de terrasses denegades i retoc al pla d'usos

El Districte s'esmena amb una mesura de govern de 68 accions en fronts on havia tingut una contestació social

Societat

Terrasses a la plaça Virreina
Terrasses a la plaça Virreina | Àlex Gutiérrez Pascual

El Districte de Gràcia està disposat a fer una forta esmena a plantejaments troncals aprovats per l'Ajuntament en el sector del comerç des del passat mandat i aquest dimecres escenificarà el desplegament d'un pla de xoc de 68 accions, basades en la proximitat, la innovació i l'associacionisme, que conté des d'una revisió dels criteris pels quals s'han denegat un bon grapat de permisos extraordinaris per a la instal·lació de terrasses fins al retoc del pla d'usos d'establiments de concurrència pública en l'àmbit de Travessera de Dalt.

Aquests dos exemples, que han estat fortament contestats amb la creació de l'Associació de Professionals de Bars i Restaurants de Gràcia o amb l'articulació d'un nucli crític de comerciants a la Travessera, són representatius del debat intern municipal que també s'ha vist incrementat com a necessari després que les primeres proposicions aprovades al març no es concretessin en res.

El Districte ajudarà la transformació online i recolzarà els marketplace que s'han engegat

Per què ara hauria de ser diferent? El pla de xoc, presentat com a mesura de govern, no està exempt de literatura administrativa (fomentar, impulsar, donar suport, facilitar...), però en alguns casos quantifica increments en partides que s'han remarcat com a claus des del sector dels comerciants per sortir del pou on han caigut molts petits propietaris davant l'obligació de tancament arran de la crisi sanitària. El pla de xoc, en aquest sentit, detalla un increment d'un 66% de les subvencions a la transformació digital del comerç de proximitat, augmenta fins al 75% el cost que assumirà l'Ajuntament pels llums de Nadal o es compromet a fer un projecte de suport a les entitats de comerciants de Gràcia perquè els associats s’adhereixin a les iniciatives, principalment dues, A Gràcia ho trobes i Unió de Botiguers, sorgides al districte en relació a la creació i implementació d’un Marketplace.

Per barris també el pla especifica una atenció concreta als barris del nord i als entorns de la vella Abaceria i en benefici de la necessària articulació de totes les associacions de comerciants -al districte n'hi ha 27!- es crearà un nou grup de treball estable i periòdic, a banda del consell de comerç.

Principals accions del pla de xoc

• Revisió i modificació del Pla d’Usos de Gràcia pel que fa a l'afectació a la Travessera de Dalt

• Revisió dels criteris de denegació de terrasses per facilitar el major número de peticions

• Increment d'un 66% d'ajuts a la transformació digital del comerç de proximitat i la restauració

• Pla de suport a les entitats de comerciants dels barris de Vallcarca, el Coll i la Salut i a les de l'entorn de l'Abaceria 

• Subvencions per a l’enllumenat nadalenc per a l’any 2020, amb una financiació fins al 75%

• Nou grup de treball periòdic, representatiu de les associacions de comerciants de Gràcia

 

La Síndica de Barcelona es reuneix tres hores amb la Federació de Barris de Gràcia

La síndica Maria Assumpció Vilà es va reunir dijous passat amb la plataforma d'associacions de Vallcarca i Penitents, que li van exposar les reivindicacions sobre la Rambla Verda, l'afectació dels jardins Comas i Llaberia per fer el nou institut i dels jardins de l'Arrabassada per ferhi habitatge social. Fonts de la síndica han agraït als veïns haver exposat "la seva visió".

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, a la dreta, escoltant l'exposició dels veïns