Rosa Moncada: "Mai es tard però Jesús no ha tingut reconeixement"

La família de l'escriptor, nascut a Mequinensa i veí de Torrent de l'Olla fins que va morir el 2005, col·labora amb Nomenclàtor en la col·locació d'una placa a la casa on va viure

Política

Rosa Maria Moncada, germana de l'escriptor de Mequinensa, amb Josep Fornés, activista social
Rosa Maria Moncada, germana de l'escriptor de Mequinensa, amb Josep Fornés, activista social | A.B.

Nascut a Mequinensa però viscut a Torrent de l'Olla, on al número 155, en un pis de lloguer, hi va escriure quasi tota la seva obra (Camí de Sirga, Estremida memòria, Calaveres atònites...), l'escriptor Jesús Moncada tot just fa una setmana que ha iniciat el camí d'un cert reconeixement en el nomenclàtor de Gràcia amb la proposta de col·locació d'una placa a la casa on va viure.

La proposta recupera un primer intent, treballat l'any 2013 i motivat per la publicació a L'Independent d'una trentena de fotografies inèdites fetes per l'escriptor del seu poble, però que no va tenir cap concreció política (vegeu núm. 490). Ara, a partir de la nova proposta feta per un matrimoni amic de Moncada, amb qui l'escriptor coincidia pel barri en situacions quotidianes com anar a comprar el diari, el grup de treball de Nomenclàtor ha aprovat iniciar els tràmits per col·locar la placa a Torrent de l'Olla 155. El Districte va contactar aquest setembre amb la família, que ha facilitat la comunicació amb la propietària de l'edifici, que és al cap i a la fi qui ha d'autoritzar la placa.

Després de conèixer el moviment de Nomenclàtor, Rosa Maria Moncada, en conversa amb aquest setmanari, s'ha mostrat oberta a l'homenatge al seu germà, malgrat el temps que ha passat sense cap moviment. "Mai és tard però Jesús va ser un escriptor d'un nivell que va passar la mà per la cara a molts, però a qui no li anaven les capelletes i per això no ha tingut cap reconeixement", explica.

Un matrimoni del barri, conegut de l'escriptor, impulsa la nova iniciativa

Rosa Maria Moncada, en conversa compartida aquesta setmana amb l'activista Josep Fornés, s'esplaia en aquest retrat del Jesús Moncada més centrat en el perfeccionisme de la seva obra que no pas en el cultiu de les relacions socials amb el sector i remarca que aquesta "tria i cura" dels amics sempre tenia un espai per a la vida de barri. "Era habitual veure'l per Torrent de l'Olla passejant la Samba, la seva gossa", apunta Fornés. "Nosaltres, amb la mare i els germans, dèiem que vivíem a la República Independent de Torrent de l'Olla", apunta Rosa Maria.

Jesús Moncada té una placa a Mequinensa al solar on hi havia la casa natal i un memorial al mirador de Riba-Roja sobre l'Ebre. A Gràcia, on va viure tot l'esclat literari, s'hi comença a entreveure almenys una placa.

Una placa? Una escultura!

L'exdirector del Museu Etnològic i activista social Josep Fornés, ha considerat "del tot insuficient" el moviment del Districte a partir de la petició d'un matrimoni amic de l'escriptor. "No té preu el que Moncada va fer a Gràcia i per Gràcia, tota la seva obra; hauria de tenir almenys una escultura similar a la de Rovira i Trias a la plaça Rovira".