Castellers: "No farem mai assajos de 20 persones: o hi som tots o ningú"

"Almenys fins al mes de juny no podrem fer res; ara ens mantenim fent crossfit al local", explica Oriol Constantí, cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia

Societat

Oriol Constantí a la redacció de L'independent de Gràcia després de l'entrevista
Oriol Constantí a la redacció de L'independent de Gràcia després de l'entrevista | A.B.

Oriol Constantí (Gràcia, 1977) és el cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia des de principis de 2018 i amb tota probabilitat passarà el testimoni el pròxim febrer a un nou responsable. En aquesta entrevista, Constantí remarca la incertesa d'una activitat que conté tot el que la Covid no permet: contacte físic, relació intergeneracional i de procedència, esforç, ànim de grup... 

L'últim dia que vas fer castells?
L'últim dia per a mi i per a la colla va ser per Sant Medir a Sant Cugat. Vam descarregar el 4 de 8, que és el castell més gran que s'ha vist aquesta temporada de tot el món casteller.

Què esteu fent els castellers?
Ara mateix sobretot mantenir la forma fisica, i encara més important l'equip de canalla. La canalla creix i cada any hem de renovar posicions: els acotxadors van creixent i passen a enxanetes, d'aquí a dosos. Si no entren acotxadors, no els puc passar a enxanetes. Almenys fem activitats per a ells.

No podeu assajar.
Podríem però no ho fem i el que fem amb ells és una mena de crossfit infantil amb uns exercicis que han d'anar seguint. Ells mantenen la forma física i sobretot mantenen el contacte. 

No patiu pels veterans però no es deu apuntar ningú nou. Com eviteu possibles baixes?
L'única manera de combatre les baixes és muntar activitats: fem el crossfit d'adults, concerts al local, pel·lícules, que fa que el local es torni a reunir. Però el món casteller som conscients que quan torni l'activitat normal el gruix social haurà disminuït i haurem de tornar a fer feina de captació.

Què us deixa fer la Generalitat?
Només assajos de 20 persones. Això ens permetria fer un castell net amb un tronc, un pom i unes mans voltant. No podríem muntar una pinya i abans de pujar hauríem de tenir gel a mans i peus, i sempre els mateixos. No ho farem, perquè va contra tots els valors dels castells: cohesió de grup. O hi som tots o no hi ha ningú. Els valors estan per alguna cosa.

Fins quan, aquests valors?
Mentre sigui cap de colla, no ho faré. Jo hi crec en aquests valors. La meva religió són els castells. 

S'està acabant una temporada que quasi no ha existit. La pròxima?
Hi ha qui creu que no tornarem a fer castells mai més, i hi ha qui creu que el 2021 està mort. Jo crec que almenys fins al juny no podrem fer res. Serem un dels últims col·lectius a reactivar-nos.