L'Enigma del carrer Topazi

Òscar Font, col·leccionista i apassionat dels codis secrets, fa xerrades al bar Tapazia

per Èric Lluent

Societat

Òscar Font i la màquina Enigma
Òscar Font i la màquina Enigma | Èric Lluent

A simple vista, sembla un home que va pel món amb una màquina d’escriure. Però és encara més extraordinari. Es tracta d’un home que volta per Gràcia amb una màquina Enigma, l’aparell que empraven els nazis durant la Segona Guerra Mundial per codificar els seus missatges. Us el trobareu, de tant en tant, al bar Tapazia, al carrer Topazi 18, on fa xerrades com la d’aquest passat dijous 8. 

Òscar Font, col·leccionista i apassionat dels codis secrets i l’espionatge, fa anys que ofereix conferències basades en els estudis del professor James Grime, de la Universitat de Cambridge. El que es pot veure al carrer Topazi -de moment, no hi ha data per a la propera xerrada, però segurament serà al novembre- és un tresor de gran valor històric, ja que les màquines Enigma van tenir un paper clau en la victòria dels aliats durant la guerra. “Hi havia dies que els anglesos desxifraven els missatges abans que els propis alemanys”, explica Font.

Durant la Segona Guerra Mundial, la màquina Enigma que té Font va ser a unes oficines nazis

A Barcelona, només hi ha dues Enigma, i al món en queden unes quatre-centes. Les xerrades del bar Tapazia són conseqüència de la pandèmia i, de moment, l’experiència és tot un èxit. “Amb l’actual situació sanitària, vaig haver de buscar-me la vida perquè instituts i universitats van tancar. Al Tapazia sempre fem ple, hi ve gent molt interessada en el tema i, a més, s’hi menja molt bé”, comenta. El que més agrada al públic és entendre com funciona l’Enigma i veure com es codifi quen els missatges.

Per exemple, si l’any 1942 uns nazis haguessin codificat “L’Independent de Gràcia”, amb la posició dels rotors a B-C-N, el missatge s’hagués rebut així: SYEIV YURFO IJXTJ IUUHD. Durant la Segona Guerra Mundial, la màquina Enigma d’Òscar Font va ser a unes oficines del règim nazi i, amb la caiguda de Hitler, va quedar oblidada setanta anys fins que la van recuperar al nord-est de Berlín. Ara, aquest tresor es pot veure al 18 del carrer Topazi, quan l’Òscar s’anima.