El camí del tabac

Lalo López, guitarrista de Fundación Tony Manero, presenta a Ràdio Gràcia 'Tobacco Road', un viatge per les músiques afroamericanes

Cultura

El músic Lalo López ha estrenat programa a Ràdio Gràcia
El músic Lalo López ha estrenat programa a Ràdio Gràcia | Cedida

El títol no és arbitrari i ja en dona, de pistes: Tobacco Road és un blues composat per John D. Loudermilk el 1964 i una metàfora del camí recorregut per la música afroamericana des de les arrels rurals fins als clubs de les ciutats. Un llegat que el músic gracienc Lalo López difon i revisa des de la seva particular mirada i passió pel jazz, el soul o el funk, des de les ones de Ràdio Gràcia cada dimecres de 5 a 6 de la tarda, des de Vallcarca, "la San Francisco de Barcelona".

El guitarrista de Fundación Tony Manero confessa que el programa és un viatge entre present i passat amb 
l'objectiu d'oferir una "paleta musical molt diversa i àmplia". "Partint de novetats sempre busco una cançó referent del passat perquè m'agrada recuperar el llegat dels clàssics: en el passat estan les claus del present", assegura López. Els trajectes en cotxe amb Otis Redding o John Coltrane de fons van marcar la infància del músic, una banda sonora que va mutar més al rock durant l'adolescència però que va recuperar a l'època de Tony Manero. "Investigàvem molt, tot i que era més la vessant de ball, però m'identificava moltíssim amb aquelles músiques", explica Lalo López. La raó: "és una celebració comunitària, el jazz o el blues tenen components hedonistes i alhora sociopolítics, com ara el funk que s'associa al moviment Black Power".

El nou programa de Ràdio Gràcia, que va arrencar la passada setmana, no oblida en aquest particular viatge l'escena local i donar cobertura a les noves generacions en temps estranys per recordar que la música és servei essencial. "Germans i germanes, benvinguts a Tobacco Road".