Els cinemes Texas tanquen i neix una plataforma veïnal per recuperar el projecte

La iniciativa impulsada per Ventura Pons el 2014 no resisteix el cop de la crisi sanitària i el futur de la sala queda en suspens

Cultura

Els cinemes Texas amb la persiana abaixada, aquest dijous
Els cinemes Texas amb la persiana abaixada, aquest dijous | S.Manzanera

Tancat des del passat mes de març i ara ja amb Ventura Pons desvinculat del tot, el futur del cine Texas és incert. Malgrat tots els intents per evitar el tancament, fins i tot posant en risc el patrimoni personal, l’impacte de la crisi sanitària ha acabat d’enfonsar un projecte que feia l’estrena oficial el 18 de setembre de 2014 amb un tret diferencial i únic, una fórmula que a Gràcia ha aconseguit el recolzament del públic i el suport del teixit comercial i associatiu de l’entorn més proper. “La meva intenció sempre ha estat defensar un cinema de qualitat, a preus populars i en versió original subtitulada al català”, assegura el director de Any a Gràcia. Amb aquest tret de partida, el nou Texas aixecava persianes al 205 del carrer Bailèn amb quatre sales totalment reformades i digitalitzades per oferir al públic “una projecció en immillorables condicions”, com assegurava el seu màxim impulsor (veure l’Independent 543, al document adjunt).

Els responsables del projecte fins ara han reconegut les dificultats econòmiques per seguir amb el cinema en funcionament i ara el local de les mítiques sales tornen al seu anterior propietari. I les sospites del tancament que s'han estès en les darreres setmanes entre veïns i comerços s'han confirmat.  "En el petit tram de casa a la feina, moltíssima gent m'atura per preguntar-me. He fet l'impossible per seguir oberts però era inviable, espero que hi hagi relleu i algun dia els Texas tornin a obrir", afegeix el director de cinema. 

La no reobertura de les sales a l'inici de curs, quan la resta de cinemes del districte ja estaven tots en funcionament -els darrers van ser els Bosque- va alertar alguns veïns i veïnes que, ja organitzats arran de la crisi sanitària, van començar a mobilitzar-se, primer per obtenir la confirmació del tancament, i ara per configurar l'estratègia que salvi un projecte que consideren vital per al barri, tan socialment com culturalment. 

Per la seva part, el Districte ja està en alerta i la incipient plataforma ha començat a fer els primers contactes amb entitats i comerços per recollir signatures i elaborar un manifest, entre d'altres accions. Ara queda la incògnita de què passarà amb l'equip de treballadors del Texas, pendents de resoldre el conflicte laboral arran del tancament.

La polèmica pintada a la façana del cinema

El febrer de 2019 el missatge "Ventura paga" va aparèixer a la façana de l'edifici del Texas. Fonts de la productora que gestionava els cinemes llavors van explicar els fets pel conflicte que tenien amb el projecte de Figueres, però just en aquell moment plegava un puntal de l'equip de Gràcia i ja s'apuntaven dificultats econòmiques derivades del projecte de València i l'Empordà.