El Sindicat de l'Habitatge de Gràcia suma noves denúncies de relloguers abusius a la Vila

Iñaki Martínez i tres companys més pagaven cadascú uns 500€ per habitació a la titular del lloguer d'un pis de Travessera de Gràcia de 900 € fins que els ha fet fora

Societat

L'edifici a Travessera de Gràcia on vivien l'Iñaki i els seus companys
L'edifici a Travessera de Gràcia on vivien l'Iñaki i els seus companys | À.G.P.

El cas de l’Iñaki Martínez posa de nou en evidència la problemàtica de la vivenda a Barcelona, i especialment a Gràcia, amb un cas que inclou relloguers sense contracte i per tant sense cap cobertura legal i denúncies als Mossos d’Esquadra i al Sindicat de l’Habitatge de Gràcia. Tot plegat, una realitat que ha deixat indefenses quatre persones que vivien en un pis de Travessera de Gràcia 151 i que amb prou feines han recuperat les pertinences però no així la fiança. 

El conflicte va començar a finals de juliol, quan la titular del contracte d’aquest pis, pel qual paga 900 euros al mes, va tornar amb el seu germà després d’un temps vivint fora. Feia uns mesos que havia rellogat les habitacions a quatre persones més, el mateix Iñaki, l’Alessia, el Hendrik i el Serge; cadascú li pagava entre 470 i 500 euros, tot i que aquesta quantitat no constava en cap document. De fet, segons el responsable de la gestió d’aquest pis, la llogatera té permís per compartir les despeses del lloguer però no per fer negoci. 

Els problemes de convivència es van incrementar quan, d’acord amb Iñaki Martínez, la llogatera va voler fer fora als seus companys “de males maneres”. “Posava la música a les set del matí per despertar-nos o ens deixava sense connexió a internet”, assegura Martínez. El conflicte va arribar al seu punt més crític quan una nit va arribar a casa i es va trobar “uns desconeguts amb pinta de matons” que el van amenaçar. “Vaig trucar als Mossos d’Esquadra però no van poder fer-hi res, vam signar l’acte però no vaig gosar quedar-m’hi”, explica l’Iñaki. En aquest punt va començar el seu periple, primer per recuperar les pertinences que la llogatera havia deixat amb una maleta en un traster, i després per denunciar i fer públic un cas que va més enllà d'una "injustícia particular". "No es tracta només de nosaltres, lucrar-se il·legalment amb el relloguer repercuteix en el preu de la vivenda i afecta tothom", assegura l'Iñaki. 

Segons el gestor del pis, la llogatera pot compartir despeses però no fer-hi negoci

La seva denúncia compta amb el suport d'altres persones de la finca, que s'han sumat a la reclamació del seu exveí. "Durant el confinament vam crear una comunitat més unida i ens ajudàvem entre nosaltres", explica un dels llogaters que viu des de fa deu anys en aquest mateix immoble i que prefereix guardar l'anonimat. "Hem vist tot el que ha passat amb ells i no podem permetre, com a ciutadans, l'especulació al nostre barri i a la ciutat", afegeix el veí. 

Per la seva banda Marc Moner, responsable de gestionar les vivendes d'aquest edifici, ha assegurat a l'Independent que "no hi ha documents que acreditin els fets que s'al·leguen, només dues versions molt diferents", a més d'estar "lligats contractualment" amb l'actual llogatera. Moner ha conclòs que "les autoritats haurien de donar més eines jurídiques als propietaris per poder resoldre aquestes situacions d’una forma més eficient i ràpida".