Can Carol s'adjudica als moviments socials de Vallcarca i el Districte ja vol batejar les sales

La FEACC planteja assumir la gestió 'de facto' a partir del gener mentre ara s'acaben les obres i no és possible generar ingressos

Societat

Visita de futurs gestors, veïns, tècnics i polítics aquest dimecres a Can Carol
Visita de futurs gestors, veïns, tècnics i polítics aquest dimecres a Can Carol | Albert Balanzà

Després de confirmar-se com a única aspirant a la gestió cívica del nou equipament de Can Carol, la Federació d'Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (FEACC) de Vallcarca, que agrupa l'AFA Montseny, l’Observatori de Vallcarca, l’Associació de Veïns Som Barri, l’Associació ECOS-Antic Forn, Ateneu de Vallcarca i l’Associació de Festes Alternatives de Vallcarca, s'ha adjudicat finalment el procediment administratiu i així ho ha aprovat aquest dijous la comissió de govern de l'Ajuntament. 

El projecte segueix la línia de model cívic que ja s’aplica en altres espais de la ciutat com l’Ateneu l’Harmonia de Sant Andreu i ha comptat amb l'assessorament de Torre Jussana i Casa Orlandai pel que fa als apartats legals i administratius i mecanismes de governança. L'Ajuntament ja va autoritzar a l'abril una despesa de 105.000 euros en concepte de subvenció màxima a l’adjudicatari final, que s'havia de cobrir amb els pressupostos públics de 2020 i 2021. L'endarreriment de les obres, però, posa en qüestió la quantitat corresponent a 2020 i la FEACC ja ha fet arribar al Districte que prefereix assumir la gestió, sobretot a efectes tributaris, a partir de l'1 de gener. 

L'adjudicació, tenint en compte finalment aquesta única candidatura, no s'ha rebut amb sorpresa a Vallcarca, ni des de l'àmbit de les entitats beneficiades ni des de l'àmbit de l'altra plataforma d'associacions, la Federació de Barris de Gràcia, que agrupa l’AV Gràcia Nord-Vallcarca, l’AV ProVallcarca, l’AV Passeig Turull, l’AV Coll-Vallcarca, el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca, l'AV Vallcarca-Penitents i AV Vallcarca-Baró de la Barre. 

Ball de noms: des del patrimoni hídric del barri fins a Joan Rebull o Joan Perucho

El que sí que ha començat a generar inquietud i debat és el nou moviment del Districte per avançar, en paral·lel a la inauguració del nou equipament, en el bateig de les sales que tindrà Can Carol. Aquest procediment, en el qual no hi intervé Nomenclàtor en tractar-se d'un espai intern, es va fer, per exemple, en el cas de l'Espai Jove La Fontana. "Era una petició dels arquitectes per deixar enllestida la retolacio interna, però no hi ha pressa", apunten fonts municipals. 

El primer pas d'aquest ball de noms ha estat el contacte del tècnic del barri a totes les entitats de Vallcarca, tant les que participaran de la gestió cívica com les que se n'han mostrat críticament al marge. Entre les primeres guanyen pes els noms vinculats al patrimoni hídric de Vallcarca. La Federació de Barris, per la seva banda, ha llançat ja de manera informal dues propostes. "Els de la FEACC proposaran noms com Uri Caballero però a nosaltres ens agradaria més honorar l'escultor Joan Rebull o l'escriptor Joan Perucho, també vinculats al barri", apunta el president de la plataforma, Francesc Ruestes.

Visita d'obres per aclarir dates i generar alguna alarma

Futurs gestors, veïns, tècnics i polítics van entrar dimecres Can Carol en una reunió que ha permès fixar l'acabament de l'edifici en dues-tres setmanes i el condicionament interior per a l'estrena a final d'any. El recorregut ja permet visualitzar l'entrada on anirà una barra freda, el primer pis amb el vestíbul lateral i la sala polivalent mòbil i el segon pis amb l'aula cuina i dues sales que en principi havien de ser mòbils i no ho són.