Joan Bordoy i el compromís amb un únic club de futbol

El 12 d’octubre del 1972 va morir un dels jugadors més emblemàtics de l’Europa, que va aconseguir el campionat de Catalunya i va arribar a la final de Copa del 1923

per Albert Benet

Esports

Joan Bordoy, icona de l'afició escapulada dels anys vint del segle passat
Joan Bordoy, icona de l'afició escapulada dels anys vint del segle passat | Cedida

Mentre quatre nostàlgics del franquisme festejaven el Día de la Raza davant el monument a Colom el 12 d'octubre passat, el Grup d’Història Ramon Vergés va piular que aquell mateix dia però de fa 48 anys va morir-se un dels jugadors més emblemàtics del gran Europa dels anys 20: Joan Bordoy Cañellas (1898-1972). Un porter de raça escapulada, que va començar jugant al passeig de Sant Joan i va acabar convertint-se en titular indiscutible del primer equip gracienc fins a la seva retirada definitiva el 1927. 

Contrari al professionalisme, va rebutjar una oferta per anar a jugar a Madrid

na vida esportiva de més de 15 anys dedicada exclusivament al seu Europa, amb qui va assolir el campionat de Catalunya i va arribar a la final de la Copa d’Espanya (1922-23). Bordoy era valent i molt contundent en les seves sortides i només li van fer ombra els grans Zamora i Platko. Aquell català nascut a Mallorca va formar part d’una generació de jugadors amateurs que van practicar el futbol per a divertir-se. Contrari al professionalisme, va rebutjar una oferta per anar a jugar a Madrid i explicava amb naturalitat que entrenava ben d’hora del matí perquè a les 8 havia de ser a la feina. Un cop va penjar les botes va seguir vinculat a l’Europa com a entrenador. Primer amb els equips reserves i després, la temporada 1929-30 i 1930-31, amb el primer equip en la novella Lliga espanyola.

Al llarg de la seva vida, l’entitat li va retre diversos homenatges i sempre el va considerar un model de fidelitat, modèstia, sacrifici i compromís. L’estimació per l’Europa la mantenen els seus dos fills. El gran, estrena enguany el carnet número 1 del club i el petit, tot i no ser afeccionat al futbol, publica fotos i records del seu pare en aquest grup de Facebook.

El porter del CE Europa Joan Bordoy Cañellas (1898-1972)