De la Violeta al Poble Espanyol

Tres graciencs (Josep M. Contel, David Contel i Martí Urgell) sumen passió pels Playmobil amb una maqueta de 14 metres que es podrà visitar a l'espai de Montjuïc

Cultura

Els esclaus sortint de la bodega del vaixell, encadenats
Els esclaus sortint de la bodega del vaixell, encadenats | Josep Maria Contel

Primer no va arribar al metre quadrat, després van ser 4, l'any següent 8 i la darrera maqueta, 10. Aquesta ha estat la progressió dels diorames que Josep M. Contel ha anat muntant i exposant a la Violeta des del Nadal de 2016 i que ara ha fet un nou salt qualitatiu i quantitatiu amb la participació de la seva darrera creació a la fira de Playmobil i Lego, que es podrà visitar del 14 al 15 i del 21 al 22 de novembre al Poble Espanyol. 

Per aquesta última maqueta, que ha representat mesos de treball minuciós per personalitzar i costumitzar cada un dels personatges i elements que la conformen, el seu creador ha comptat amb mans extres a l'hora de muntar i representar les diferents parts que conformen aquesta recreació de 14 metres quadrats feta a base de clicks de playmòbil. El president del Taller d'Història de Gràcia ha tingut l'ajut del Martí Urgell (de fet, l'instigador de l'afició de l'historiador gracienc) i de David Contel, que també hi col·labora en els muntatges del pessebre de Nadal a la Violeta. Així, en aquest últim muntatge -que prescindeix de la part del Naixement, els diables o els Reis d'Orient (elements que es podran veure de nou a la Violeta al proper desembre)- Contel ha ampliat fins als quatre metres la part de mar i el port, amb quatre galeres, dues barques de pesca i un vaixell de càrrega. Altres parts destacades són la zona de la verema, l'espai dels oficis i del mercat, amb la matança del porc inclosa, o el poble pescador. Les vies fetes de llambordes també s'han ampliat, i ha crescut el número de romans, alguns fets durant el confinament. No en falta cap detall i s'amaguen un munt de sorpreses.

En primer terme la zona que representa la verema
Panoràmica de la maqueta, amb la part de mar ampliada
Soldats romans es traslladen amb els estris i les armes a coll