L'Esperança torna a la situació crítica amb un brot de Covid a la Unitat de Geriatria d'Aguts

Una desena de positius es mantenen en la mateixa àrea i el centre evita obrir les tres plantes que es van activar al març

Societat

El nou hospital de Pere Virgili, a tocar d'Esteve Terradas
El nou hospital de Pere Virgili, a tocar d'Esteve Terradas | À.G.P.

L'Hospital de l'Esperança va donar l'alta el passat 28 de maig a l'últim positiu oficial de coronavirus, després de dos mesos i mig en què la primera onada de la crisi sanitària va activar per primera vegada el centre com a referent inicial per a casos d'emergència; una decisió adoptada per l'Ajuntament l'any 2017. El pic van ser 99 positius ingressats en quatre plantes.

La situació era tranquil·la la setmana passada. "No hi ha problemes", deien dimecres 14 fonts dels treballadors. Divendres tot va fer un gir: "brot gros", advertien les mateixes fonts. La Unitat de Geriatria d'Aguts, vinculada a urgències i que rep casos de gent gran, habitualment amb problemes de desorientació, va registrar un brot de Covid que encara ara afecta una desena de persones, entre pacients i treballadors. 

La reacció de l'hospital, ja comunicada al CatSalut, ha estat mantenir els pacients dins de la mateixa unitat i almenys separats els uns dels altres, encara que en la mateixa planta, la segona. Els treballadors amb símptomes van marxar a casa i els que han donat negatiu en la prova PCR han tornat.

La causa, segons els sindicats, deixar passar els familiars i la falta de material

La direcció de Parc Salut Mar, responsable de l'Esperança, de moment no ha pres cap altra mesura com tornar a reobrir les tres plantes disponibles (la quarta, la cinquena i la sisena) per concentrar de manera aïllada els positius de Covid i que tenen una capacitat de 120 llits totals.

El secretari general de CC.OO. a Parc Salut Mar, José Sancho Lara, afirma que a l'Esperança "ja es pot parlar de segona onada" després que en les últimes setmanes no s'hagi escoltat la veu dels treballadors que demanaven restringir l'accés a familiars. "S'abracen amb els pacients quan no saben si poden ser asimptomàtics", apunta. Sancho Lara també indica que torna a faltar material de protecció i que el cas ha esclatat en una zona de pacients que necessiten un control estricte. "Cal un EPP2 per torn i l'empresa en subministra un per setmana", conclou. 

L'hospital satèl·lit del Pere Virgili, a principis d'any

Mentre l'Esperança afronta la segona onada de Covid, els paletes treballen a bon ritme al futur centre hospitalari que s'està aixecant amb mòduls a tocar de l'avinguda Esteve Terrades. Fonts de Salut calculen l'estrena a principis de 2021.