Salvem el Texas: "L'administració ha d'apostar per aquest model de cinema"

La plataforma veïnal insta l'Ajuntament i el Districte perquè siguin "agents actius" per assegurar el futur de la sala

Cultura

El veïnat s'ha mobilitzat perquè la persiana del Texas s'aixequi de nou
El veïnat s'ha mobilitzat perquè la persiana del Texas s'aixequi de nou | S.M.

Després d'una primera setmana intensa de campanya -on s'ha posat en marxa una recollida de signatures i s'han establert les bases de la plataforma a través d'un manifest- Salvem el Texas passa ara a una nova fase en la lluita contra el tancament de l'emblemàtica sala del carrer Bailèn, instant directament a les administracions perquè "esdevinguin agents actius" i s'asseguri la continuïtat del projecte.

Per què considereu que Gràcia no pot perdre el cine Texas?
A Gràcia comptem amb cinemes com el Verdi, els Girona, el Bosque i el Phenomena. El Texas no és l'únic cinema del barri, però el seu valor diferencial és que es tracta d'un cinema històric, arrelat al barri, amb un model, per dir-ho d'alguna manera, de proximitat: totes les pel·lícules en VO i subtitulades en català i amb uns preus populars que fan accessible el cinema a molta més gent i, sobretot, a gent d'edat diversa.
 
L'objectiu de la plataforma és que els Texas tornin a aixecar la persiana de nou i apel·leu directament a l'Ajuntament. 
Pensem que l'Ajuntament ha de saber la importància que aquest model de cinema té per a la ciutadania i la necessitat d'apostar per un model de sales de cinema amb subtítols en català i a preus assequibles per a la majoria. El Texas desenvolupa un paper social i cultural important al barri (i no només a Gràcia, sinó a tota la ciutat) i no volem que desaparegui com ja han fet altres comerços del barri a causa de la gentrificació. Encara no sabem les conseqüències econòmiques que tindrà la crisi de la Covid-19 per als negocis del barri i per a la majoria de ciutadania, tot i que ja es comencen a notar. Però, en un moment en què la pandèmia ens obliga a viure amb tantes restriccions, ens sembla important reivindicar la continuïtat d'un espai cultural accessible a totes les butxaques.

Com creieu que s'haurien d'implicar les institucions?
Pensem que les institucions s'haurien d'implicar o ser un agent més actiu a l'hora de vetllar per la continuïtat d'un projecte d'aquesta mena: valorar quines opcions hi ha sobre la taula i donar un cop de mà per fer-les possibles. Per aquest motiu, instem l'Ajuntament a donar importància a aquesta qüestió.

Hi ha ha hagut cap reacció en aquest sentit?
És d'hora encara per afirmar res, però vam demanar una trobada amb el Districte i d'aquí uns dies la tindrem. O sigui, per ara estem veient que hi ha la intenció de seure i parlar-ne.

Com ha respòs el veïnat i les entitats de Gràcia aquests primers dies de campanya?
La resposta per xarxes socials ha estat desbordant. Hem rebut molts missatges de suport i molts missatges de gent oferint-se per aconseguir l'objectiu: salvar el Texas d'un tancament definitiu i impedir l'abandonament del projecte. El primer dia de la recollida de signatures a través de la plataforma Change.org vam superar les 4.000 signatures! 

Moltes de vosaltres ja formàveu part d'una xarxa solidària arran de la crisi sanitària. Això ha facilitat l'organització i la ràpida resposta de la plataforma?
Sí. La majoria de la gent que formem la plataforma ens vam conèixer a través d'un grup de suport mutu de Gràcia, un dels grups solidaris que es va crear durant els mesos de confinament per tal d'ajudar, d'una manera voluntària, a altres persones del barri amb necessitats que no podien satisfer per si mateixes i que necessitaven un cop de mà.

Quan va arribar l'alerta?
Passat el confinament i arran de veure que els cinemes aixecaven la persiana, però que el Texas no ho feia, en aquest grup de suport es va parlar de la situació del cinema Texas i de la preocupació que generava el fet que no hagués obert encara. Diverses persones vam manifestar el nostre interès perquè el cinema no es perdés, a salvar-lo. I així vam decidir crear un grup paral·lel per organitzar-nos. I aquest grup ha estat el germen del que avui som: la plataforma veïnal Salvem el Texas.

La notícia ha tingut un gran impacte, però a Gràcia hi ha altres exemples de lluita veïnal per recuperar espais que s'allarguen molt en el temps. Quins són els vostres propers moviments? 
La situació és complexa i normalment les negociacions són llargues. Nosaltres som una veu popular que expressa el rebuig a aquest tancament i el desemparament cultural en què se'ns deixa si un cinema amb aquesta manera de fer i ser desapareix del barri. Com a ciutadania ens dirigim al districte per tal que esdevingui agent actiu per assegurar la continuïtat d'un projecte cultural d'aquestes característiques al barri.

Com ha de ser la implicació de la ciutadania?
Al llarg dels propers dies anirem contactant amb comerços del barri a través d'una xarxa de persones voluntàries per demanar-los que es converteixin en punts de recollida de signatures per als veïns i veïnes que no fan ús de xarxes socials. A Gràcia comptem amb lluites veïnals que demostren que quan la gent es mou passen coses i l'Administració reacciona. Tal com diu el cartell, la nostra veu ha vingut a protestar perquè "protestar és ser testimoni".

Firmes a Change.org i també als comerços

Només el primer dia de campanya a Change.org van superar les 4.000 signatures i abans de divendres estaven a prop de les 10.000. Ara, la plataforma pretén arribar a més persones amb la complicitat dels comerços del districte, on s'establiran més punts de recollida de signatures per demanar la continuïtat del Texas.