'La crua realitat' o el poder de la persistència

Després de fer la residència i l'estrena a Lluïsos, la peça dirigida per Òscar Molina sobre la història de Rafael Valero i la seva lluita contra els prejudicis arriba a la Casa dels Contes

Cultura

Imatge del cartell de l'obra 'La crua realitat'
Imatge del cartell de l'obra 'La crua realitat' | Cedida

Rafael Valero és un noi amb diversitat funcional molt mitòman i, sobretot, d'una gran persistència. Admirador d'actors i directors de teatre, el Rafael seguia de prop les passes d'Oscar Molina fins que va aconseguir arrossegar-lo al seu projecte personal: fer una obra de teatre. "Assistia als meus espectacles i cada vegada que em veia em demanava que ens féssim una foto junts, una tradició que hem continuat", explica Molina. La primera tasca d'aquest actor i director teatral va ser "fer tocar de peus a terra" al Rafael. El seu punt de vista més pràctic va fer que el protagonista d'aquesta història trobés els companys d'escenari al seu entorn social i laboral més proper, l'AcidH, i li entregués un guió de vint fulls a partir del qual treballar per crear, finalment, 'La crua realitat'. "Ell va fer les gestions per obtenir la residència a Lluïsos i això va ser un gran què", afegeix Molina. Tenien la sala per assajar i fer la representació, el guió i l'equip. En aquest últim punt el cable de l'escola d'Art Dramàtic Eòlia va ser destacat: s'hi van sumar la Marta Colom, que fa d'ajudant de direcció, actriu i regidora, i el David Eixalà, que porta la comunicació i les xarxes. "Oriol Broggi va venir un dia a veure un assaig i  les seves aportacions també ens van ajudar molt, a més que ens va deixar el vestuari", apunta Molina. I al Nadal, a l'estrena de Lluïsos, ho van petar. "Et quedes bocabadat per l'efectivitat emotiva de la història", reconeix el director, que amb els seus canvis i aportacions "desestructurant el guió", aconsegueix descol·locar el públic. "He anat afegint i modificant coses en una mena de laboratori teatral". 

Després de tant esforç, de la feina feta per tot l'equip, van seguir persistint per donar continuïtat al projecte i seguir rodant. L'Eòlia els havia programat a la primavera però la pandèmia ho va cancel·lar. Però no es van rendir. Això no entra als plans de Rafael Valero. Ara La casa dels contes ha incorporat 'La crua realitat' a la seva programació teatral. La propera representació serà dijous 29 d'octubre a les 20.30. "Els actors han estat molt generosos per acceptar les meves propostes", afirma el director. I el resultat: "l'empatia del treball fet amb puresa".