El primer Congrés Nacional de Música d'Arrel debat al CAT el futur del sector

A més de ponències d'experts, el programa inclou els concerts de Joana Gomila i Arnau Obiols i de Carles Belda

Cultura

Joana Gomila i Arnau Obiols faran el concert inaugural
Joana Gomila i Arnau Obiols faran el concert inaugural | Cedida

Previst per al passat mes d'abril i ajornat a causa de la pandèmia, el Congrés Nacional de Música d'Arrel tindrà lloc finalment del 13 al 15 de novembre al Centre Artesà Tradicionàrius. A partir de la iniciativa del col·lectiu La Xeixa i organitzat per la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat i el CAT, la trobada pretén revifar la música d’arrel al territori català i alhora ser un altaveu per visibilitzar la pluralitat d’opinions, i analitzar l’evolució del funcionament del sector per afrontar el futur amb més coneixements de causa. "Després de cada concert ens trobàvem debatent sempre sobre les mateixes coses, així que d'aquí va sorgir la idea de fer un congrés per tal de conèixer punts de vista diferents", explica Joana Domènech, membre de la Xeixa. 

Des de l'inici de la gestació del congrés -ara fa més d'un any- els impulsors ja van assenyalar sis àmbits temàtics "per poder fer un anàlisi més exhaustiu", com apunta Manu Sabaté, portaveu del col·lectiu organitzador: identitat; comunicació i difusió de projectes i esdeveniments; models d’organització professional; models pedagògics; creació artística; llegat i relleu generacional. El programa presenta diferents activitats per debatre els sis àmbits, com ara ponències d’experts, comunicacions dels agents del sector, espais de debat i conversa, presentació de projectes d’escoles de música i festivals del territori. A més, les nits de divendres i dissabte es presentaran, en concert les propostes musicals de Joana Gomila i Arnau Obiols, i de Carles Belda. "No podíem fer un congrés de música sense música", afegeix Sabaté. 

Es vol prioritzar l'activitat presencial tot i que els debats també es faran per streaming

Malgrat les restriccions i les noves mesures de seguretat anti Covid, els organitzadors han apostat per "prioritzar la presencialitat", tot i que les conferències també es faran per streaming i hi ha alternatives online en el cas de més restriccions. "No volem que només s'exposin els temes sinó que hi hagi debat entre els assistents i diferents punts de vista, per això tothom interessat es pot acreditar", explica Domènech. 

El diumenge a la tarda s’ha reservat un espai de pòsters, en què entitats, escoles, festivals i associacions podran presentar els seus projectes a l’espai del vestíbul del CAT. Finalment, a les 17 h, serà el moment d’extreure les conclusions dels 3 dies de Congrés.

Un congrés sobre música amb música

El concert inaugural del divendres 13 de novembre serà un espectacle de nova creació a càrrec de Joana Gomila i Arnau Obiols: CA!, que barreja diferents disciplines artístiques i que comptarà amb la companyia d’arts visuals Atzur.