Reperkutim: "Tocant els tambors tots som iguals"

El projecte cultural i comunitari, que reivindica la necessitat d'un local propi a Gràcia, ha engegat una campanya de captació de fons a Goteo

Societat

Actuació de Reperkutim, sempre disposats a fer sentir el seu ritme a cercaviles o festes populars d'arreu
Actuació de Reperkutim, sempre disposats a fer sentir el seu ritme a cercaviles o festes populars d'arreu | Cedida

Reperkutim és un projecte cultural i comunitari que fa servir la percussió com a eina per treballar la gestió de la diversitat. Tocant els tambors no hi ha diferències, asseguren en aquesta entrevista Cristina Colmenero i Marta Capapé, les educadores socials membres d'aquesta cooperativa -juntament amb l'activista gracienc Albert Gil- que fa tres setmanes va impulsar la campanya a Goteo Tambors que transformen, per assegurar el futur i la viabilitat del projecte. 

Com van les primeres setmanes de campanya?
Estem molt contentes. En quatre dies havíem aconseguit el mínim però volem arribar als 10.000 euros i així podríem pagar el deute dels tambors i ens permetria renovar les samarretes, entre altres millores, i fer el projecte més solvent: anem amb 45 tambors ficats en una furgo que deixem en un pàrquing. I amb el confinament no han entrat ingressos. 
Un projecte amb molta militància, doncs. 
Perquè hi creiem. De fet, abans del març passat estàvem creixent molt, fent cursos de formació i oferint tallers molt interessants que ens començaven a pagar al preu que demanàvem. Vèiem una mica de llum i viabilitat al projecte. Però després tot es va aturar.

I està el problema del local. 
El nostre objectiu és aconseguir un local propi; això és fonamental. Perquè ens permetria créixer i desenvolupar altres propostes d'art i cultura que tenim pensades. Diem que som de Gràcia però també que som un projecte de ciutat i més enllà. El nostre objectiu és que hi hagi un Reperkutim a cada ciutat. 

Com es treballa la gestió de la diversitat?
És fonamental visibilitzar el treball en xarxa que fem, perquè al final es tracta de generar una ciutat inclusiva: dones en vulnerabilitat social, xavals amb processos migratoris, persones amb diversitat funcional, tècniques de l'Ajuntament, totes treballant en grup. Perquè al final tothom sentim el mateix quan toquem el tambor, ens reconeixem els uns als altres vinguem d'on vinguem. Això és el que traslladem a la societat. Aquest projecte serveix per posar en valor les realitats dels altres i qüestionar-nos com vivim i com tractem els demés. 

És fonamental el suport institucional per tirar-ho endavant? 
Promovem i defensem que som salut comunitària, un servei de salut, un espai de cultura que vol seguir treballant i creixent per fer ciutats millors. El recolzament és necessari, sobretot pel que fa al tema del local. Ara només estem els dilluns a la Fontana, perquè a la Violeta no hi ha espai. Així que hi ha gent que per ara no s'està penjant el tambor, i hem presentant un escrit al districte amb les signatures de totes les famílies. El projecte posa les persones al centre, elles són el més important. Nosaltres no deixem de ser unes privilegiades que no hem passat per cap dels seus traumes. Les famílies tenen uns fills que són el millor del millor. Les hem de tenir al peu del canó perquè Reperkutim són ells. Sense el seu suport no existiríem.