Veïnes per veïnes, pel que sigui

El servei sorgit del pla comunitari de la Salut ja ha acompanyat casos de violència de gènere i es vol obrir a altres barris de Gràcia

Societat

L'acte en record de Mª Ángeles Chibán, el novembre de l'any passat a la plaça Virreina
L'acte en record de Mª Ángeles Chibán, el novembre de l'any passat a la plaça Virreina | A.B.

A dins de les cases hi passa de tot, explicable i inexplicable, i cada família és un món, però hi ha sempre algun moment en què tothom necessita xarxa. I més quan es detecten casos de violència masclista. Aquest és el plantejament pel qual ara fa tres anys va néixer Veïnes per veïnes, un servei sorgit a partir del pla comunitari de la Salut que ja ha acompanyat casos i que ara es vol obrir als altres barris de Gràcia. 

La pretensió d'expansió -i de presentació per a qui no conegués el servei- es va fer la setmana passada al Consell de Dones de Gràcia, en el qual es va explicar que cal una nova ofensiva per donar a conèixer la plataforma perquè "hi ha moltes dones que no coneixen els recursos que hi ha", segona Georgina Rosell, una de les portaveus de Salutem. 

En els documents que ara es tornaran a difondre per botigues i xarxes socials, Veïnes per veïnes es presenta com un servei d'aacompanyament, de forma presencial i telefònica, per a dones afectades per la violència masclista "per sortir del cercle" amb visites a serveis sanitaris, jurídics, socials i comunitaris. "Allà on la dona expressi que ho necessita", apunten. 

La iniciativa, recolzada per entitats com La Miranda, l'AVV La Salut-Park Güell-Sanllehy, Ciberdona, el PIAD de GRàcia, el CAP Larrard, Hèlia Dones i Salutem, també va més enllà dels acompanyaments i promou formacions gratuïtes a les noves persones que hi participen, com els cursos d'autodefensa feminista. Les seves integrants es reuneixen un cop al mes per posar en comú el treball col·lectiu i fer seguiment del projecte. En l'horitzó de treball també hi ha les dades que anualment es fan públiques al novembre amb moiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les Dones.