El CN Catalunya fa un crit d'ajuda al Districte per superar una crisi de viabilitat econòmica

El club reconeix que arrossega un deute de 650.000 euros pel finançament de la remodelació de Can Toda el 2009

Esports

Les instal·lacions del CN Catalunya, tancades aquests dies per les restriccions sanitàries
Les instal·lacions del CN Catalunya, tancades aquests dies per les restriccions sanitàries | Àlex Gutiérrez Pascual

A les portes del 90è aniversari de l'entitat, el Club Natació Catalunya afronta mesos decisius per a la seva supervivència. 25 anys després d'aconseguir la Copa d'Europa de waterpolo, amb un equip històric encapçalat per Jesús Rollán, Jordi Payà, Jordi Neira, Pedro García Aguado, Tato Garcia i Sergi Pedrerol, 650.000 euros de deute han posat econòmicament contra les cordes el club de Can Toda. L'origen d'aquesta situació financera és als costos de la remodelació de les instal·lacions esportives del carrer Ramiro de Maeztu, realitzada fa onze anys. Unes inversions que, en declaracions a L'independent del vicepresident tercer del Catalunya, Ramon Geli, "no s'haurien d'haver fet". 

El 2004, sota la presidència de Miquel Barrabino, el club va iniciar un periple de cinc anys per unes reformes que van tenir una despesa de deu milions d'euros. El 2009, un cop inaugurades les instal·lacions i ja amb Ramon Geli com a president, l'entitat confiava en eixugar el deute contret amb l'Institut Català de finances, Caja Navarra i l'Ajuntament de Barcelona, mitjançant l'increment de la massa social. L'objectiu que es va marcar en aquell moment, en què es comptava amb 4.1000 socis, era arribar als 6.000 associats. El club actualment té 5.000 socis i 60 treballadors. El mateix Geli, que ara ha agafat les regnes del club per la retirada del president actual, Albert Girbal, apunta que si el club no afronta el deute que arrossega es veurà amb l'obligació de presentar suspensió de pagaments, una decisió econòmica que pot conduir a la desaparició de l'entitat. "Hem de defensar els 90 anys d'història del club i trobar una fórmula", conclou Geli. 

El Catalunya, que compta amb directius amb experiència esportiva com Josep Maria Abarca i Jordi Neira, i Jordi Payà a la gerència, ha iniciat els primers contactes amb el Districte per mirar de trobar una sortida a la situació financera. Estava previst que els dirigents de l’entitat es reunissin aquest dimarts amb el regidor del Districte, Eloi Badia, però la trobada s’ha posposat al 16 de novembre. I aquest divendres s’ha de celebrar una reunió entre els serveis jurídics del Catalunya i el Districte. 

El director esportiu del Cata­lu­nya i entrenador del primer equip masculí, Tato Garcia, destaca l'arrelament a Gràcia i la tasca social en activitats formatives per a defensar la continuïtat del club. Admet que la situació "és complicada" però confia que afecti el menys possible a l'àmbit esportiu. "Volem seguir entrenant i competint", admet Garcia.

La cronologia: Una reforma llarga i costosa

2004. El Catalunya tanca la piscina central de Can Toda per despreniments del sostre i avança la remodelació de la instal·lació, amb un pressupost inicial de set milions d'euros. El sènior masculí de waterpolo renuncia a la Divisió d'Honor i baixa a Segona Divisió.
2005. A punt de commemorar els 75 anys d'història, vuit esportistes impulsen un manifest per a salvar el club per la situació econòmica. Els exwaterpolistes Jordi Payà, Manel Estiarte, Jesús Rollán, Chiqui Sans, Tato Garcia i Sergi Pedrerol, i els exnedadors Ivette Maria i Marc Capdevila firmen l'escrit.
2006. El club s'assegura un crèdit de 7,5 milions d’euros per a les reformes amb el finançament de l’Institut Català de Finances, Caja Navarra i l’Ajuntament. Les obres comencen al desembre.
2009. Al febrer s'inauguren les noves instal·lacions de Can Toda. El cost final de la remodelació arriba als deu milions d'euros.