La llibreria que es resistia a marxar

Casa Anita, que encara manté la campanya de venda d'il·lustracions per seguir enfortint el projecte, ja és propietària del local de Vic 14, on acaba de fer 10 anys i on es pretén quedar per molts més

Cultura

La llibreria infantil i juvenil Casa Anita, aquest dimecres
La llibreria infantil i juvenil Casa Anita, aquest dimecres | S.M.

Amb un missatge curt i contundent a les xarxes socials dilluns passat Casa Anita celebrava que no marxa del carrer Vic, que manté un local i un projecte cultural i social amb arrels fortes, que una llibreria podrà aixecar la persiana cada dia. Una bona notícia en temps on van molt escasses. "Avui, dilluns 9 de novembre del 2020, aixequem la persiana i obrim la porta perquè entri l’aire i s’endugui ben lluny el mal temps". Oblit Baseiria, la llibretera de Casa Anita, afegeix: "Em semblava que ho havia de dir així, perquè és una gran notícia". La popular llibreria ja és propietària del local on s'hi va instal·lar ara fa deu anys i on ha viscut també moments d'incertesa. De fet, un punt crític va ser fa cinc anys, quan la pressió immobiliària va posar en perill la continuïtat del projecte, salvat per la pressió ciutadana i el suport del sector. 

Han decidit cancelar tota l'agenda cultural però sí obrir el pati a les escoles

I el passat mes de juny, la llibreria avisava d'un nou conflicte amb la propietat; el contracte de lloguer s'acabava al desembre i no hi havia opció de renovar. Només quedava l'opció de compra;  perquè no volien marxar. Així que s'havia de buscar finançament, un part del qual ha sorgit del suport popular. I de les mans i la creativitat dels il·lustradors; Gustavo Roldán, Mercè Galí i Ramón París van fer una il·lustració cadascun que van cedir gratuïtament per contribuir a la campanya de suport de Casa Anita. Encara no s'han venut totes les serigrafies (250 de cada il·lustració, signades i numerades, que es poden comprar per 100 euros cada una). "Hem decidit  fer ja el tràmit de la compra i la campanya seguirà en marxa perquè servirà per fer front a les despeses i enfortir el projecte", explica la llibretera. "A més és un regal preciós per Nadal", afegeix. Baseiria no amaga la seva felicitat per com s'han desenvolupat els esdeveniments i la reacció i el suport de la gent. "És que no puc dir res més. Estic molt contenta que haguem aconseguit el capital inicial per quedar-nos el local, tot just en un moment tant difícil i complicat com aquest; potser també això ha contribuït a arribar a un preu més just", assegura la llibretera gracienca. Precisament en aquesta època restrictiva pel que fa a l'activitat cultural, Casa Anita ha cancelat tota l'agenda que tenia prevista i s'ha enfocat en la relació històrica que manté amb les escoles. "No em sembla gaire solidari que ara que teatres i cinemes han d'estar tancats, aquí es facin activitats culturals obertes", diu la llibretera. Però el projecte educatiu, una de les potes de la llibreria, continua ben actiu, oferint l'espai de pati perquè les escoles facin diferents activitats. "Són escoles que tenim a prop que poden venir a peu amb els seus grups bombolla, de forma segura. El Vila de Gràcia, per exemple, fan servir l'espai per fer classe". 

Ningú no sap què passarà els propers mesos. Tió i Nadal pels més petits segur que hi haurà, diu l'Oblit. I llibreries que, posant tot l'esforç econòmic i personal, es mantenen amb la persiana aixecada malgrat les dificultats. Ni l'especulació ni la pandèmia han pogut amb Casa Anita. "Us esperem a Casa Anita, que també és Casa Vostra, ara i sempre".