L'històric gimnàs Barenys, fundat el 1964, tanca les portes

L'emblemàtica instal·lació d'Astúries 26, especialitzada en la formació de judo i amb la persiana abaixada des del març, cessa definitivament l'activitat esportiva

Esports

El gimnàs Barenys, amb la persiana abaixada des del març
El gimnàs Barenys, amb la persiana abaixada des del març | À.G.P.

Amb 56 anys de trajectòria, la crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus ha obligat el gimnàs Barenys, especialitzat en l'ensenyament d'arts marcials, a tancar les portes definitivament. Elías Barenys, de 83 anys, exgimnasta que va arribar a entrenar i competir amb Joaquim Blume, ha dirigit durant tot aquest temps (primer en solitari, després amb el seu fill Elías) aquesta instal·lació emblemàtica de la Vila, situada al número 26 del carrer Astúries. "Si ara tornessim a obrir, més de la meitat d'alumnes ja no els tindríem", lamenta Barenys. 

El gimnàs va haver d'abaixar la persiana al març, amb l'arribada de la primera onada de la pandèmia, i no havia tornat a obrir a l'estiu, amb l'anomenada fase de represa. Barenys assegura que a l'hora de plantejar-se la reobertura va ser molt complicat aplicar totes les mesures de seguretat, com ara la desinfecció del recinte. En aquell moment ja van decidir no reprendre l'activitat. "Què hi farem", explica amb resignació. 

Elías Barenys, que reivindica aquesta instal·lació com "el gimnàs més antic de Barcelona", assegura que ja han comunicat la decisió de plegar a la propietat i abans que acabi l'any deixaran el local de lloguer. Aquests dies han començat a buidar de material les instal·lacions. El següent pas serà comunicar oficialment l'adeu als seus 150 socis, entre usuaris del gimnàs i alumnes de les classes d'arts marcials. Tot i que va comptar amb pista de tennis durant gairebé vint anys, el gimnàs Barenys es va especialitzar en les arts marcials, amb seccions de judo, la més veterana, aikido i muai thai, les més recents.

Gimnàs Marín, el precedent

"El gimnàs Marín cessa les activitats després de més de 65 anys al vostre servei. Lamentem que hagi estat en aquestes tristes circumstàncies causades per la Covid-19. Agraïm a tots els socis i amics la confiança que ens dipositat durant tots aquests anys". És el comunicat penjat des del març passat a la web d'un altre gimnàs històric de la Vila, ubicat al carrer Legalitat 17 i especialitzat en arts marcials, fitness, ioga i musculació. El tancament del Barenys s'afegeix així a l'adeu del gimnàs Marín, que un mes després d'haver d'abaixar la persiana va optar pel cessament definitiu. Segons assegura el seu responsable, Francesc Marín, la pandèmia ha accelerat la seva jubilació ja prevista.