El debat del Pla General s'obre a reactivar plantes baixes en desús per augmentar l'habitatge social

L'equip de coordinació municipal calcula que el dèficit de Gràcia en aquest àmbit obliga a aconseguir 6.500 pisos protegits per complir amb la llei de l'habitatge de 2007

Societat

Aprofitar els baixos, proposta per aconseguir habitatge social
Aprofitar els baixos, proposta per aconseguir habitatge social | À.G.P.

La segona sessió de debat per abordar el debat de modificació del Pla General Metropolità de 1976 a Gràcia, centrada la setmana passada en habitatge i activitat econòmica, s'ha tancat amb la principal conclusió que les plantes baixes creixents en desús i que fins ara havien estat comerços són un bon punt de partida per generar noves cèdul·les d'habitabilitat que es condicionin a un ús protegit. 

A Gràcia, segons les dades prèvies presentades a la sessió, hi ha un 77% de locals actius, però els rètols de lloguer o venda són una constatació en els últims mesos i aquest fet pot tenir una sortida en la manca d'habitatge social, que l'equip de coordinació municipal de les sessions quantifica en unes xifres actualment inabastables. "A Gràcia es generen cada any uns 135-140 pisos nous; si tots ells fossin en règim VPO, trigaríem 50 anys a arribar als 6.500 pisos socials que hauríem de tenir per complir amb el 15% que indica la llei de l'habitatge de 2007", va apuntar Sebastià Jornet. Els tres grups de participants en què es va projectar la sessió no només es van centrar en aquest punt, si no que també van abordar els canvis d'usos segons el tipus d'eix comercial o residencial amb una clara aposta per mantenir el model híbrid amb equilibri entre l'habitatge i el comerç de proximitat. Activitats com els coworkings, l'economia social, o els artesans també serien opcions per afavorir aquest reequilibri. 

Menys clares es van veure les opcions de remunta en edificis ja existents o la reconversió d'espais industrials encara actius i almenys en un dels grups es va apuntar la possibilitat que les entitats que ocupen blocs sencers es poguessin traslladar a les plantes baixes per generar habitatges a les plantes superiors. 

D'altra banda, i a l'espera de la tercera i última sessió que se celebrarà dimarts que ve sobre equipaments i patrimoni, la web Decidim Barcelona segueix rebent propostes concretes de modificació del Pla General com l'execució de la superilla prevista a l'eix Verdi-Maignon, la protecció de les casetes de Travessera de Gràcia 122-128 o de Ramon y Cajal 128-156 o la peatonalització del tram central de Travessera de Gràcia. 

El veïnat de Milà i Fontanals es mobilitza per pacificar l'entrada sud de Gràcia

Un grup de veïns han encartellat la zona de Milà i Fontanals per revertir els actuals graus de contaminació. Ja han convocat un primer acte per al dia 23 a les 21.30h en aquest enllaç.