La biblioteca Jaume Fuster celebra el 15è aniversari superant les 700.000 visites l'any

"Vam tancar el 2019 amb uns números propis del MNAC però la pandèmia ens han obligat a canviar totes les dinàmiques", diu Carme Galve, directora de l'equipament

Cultura

Homenatge als llibres amb el pastís dels 15 anys de la Jaume Fuster
Homenatge als llibres amb el pastís dels 15 anys de la Jaume Fuster | Cedida

La Biblioteca Jaume Fuster, obra de l'arquitecte Josep Llinàs, va obrir les portes el 13 de novembre de 2005 a la plaça Lesseps. Com d'altres espais culturals, es va posicionar aviat com una biblioteca de ciutat, amb una projecció i nivell d'activitat que superaven els límits del districte. "És que és molt canyera", diu Carme Galve, directora de l'equipament, que reconeix que "aquesta visió de ciutat ha estat sobrevinguda per la feina del dia a dia, gràcies també a un edifici icònic que ha funcionat bé". 

L'equip ha estrenat un nou servei de prescripció lectora en línia

El quinzè aniversari, però, no ha tingut una celebració més enllà de l'anunci a les xarxes socials, en un any on la crisi sanitària ha modificat el funcionament de l'equipament: el 2019 es va tancar amb 745.478 visites, 2161 persones per dia de servei, un 6,8% més respecte l'any anterior (699.757 visites). "Teníem uns números de MNAC i ara se'm trenca el cor quan veig la nova realitat", explica Galve. Tancada durant mesos i després amb una forta restricció dels aforaments, la biblioteca va haver de canviar totes les dinàmiques. "Estàvem acostumats a una capacitat i una activitat molt altes i ens vam haver de readaptar, però estic molt contenta com totes les persones, des dels bibliotecaris que han fet de contacontes a les iaies del Club de lectura, s'han adaptat als canvis". Així, el balanç que fa de la trajectòria del projecte és positiu. "Ara estem a l'adolescència", apunta Galve, "i som crítics". 

Des del 30 d'octubre, les activitats culturals presencials estan anul·lades així com l'accés a les sales i ordinadors. Els horaris es mantenen però només es poden retornar els documents a les bústies i recollir-ne prèviament els reservats. "Ara hem estrenat un nou servei de prescripció lectora en línia per mantenir el contacte amb els bibliotecaris", afegeix la directora. 

I mentre les restriccions segueixin, la biblioteca oferirà les activitats virtuals, tot esperant que l'espai intermig que va situar Ray Oldenburg entre el domèstic i el públic, l'espai comunitari que representen les biblioteques, torni a funcionar a ple rendiment. 

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris, ara a Gràcia

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris Documentalistes de Catalunya ha traslladat la seu que tenia al barri de la Ribera a Gràcia, als baixos del Col·legi d'Economistes (Via Augusta, 56). "La biblioteca Vila de Gràcia, la Jaume Fuster i ara el Col·legi; ja hi som tots al rovell de l'ou", apunta Carme Galve, directora de l'equipament de Lesseps.