El pla Vallcarca concreta la reivindicació de pisos de lloguer i cooperatius en dues promocions

L'Ajuntament cedirà dos solars del carrer Bécquer i de l'avinguda Vallcarca per aixecar un total de 62 habitatges

Societat

El carrer Gustavo Adolfo Bécquer, on anirà el bloc cooperatiu
El carrer Gustavo Adolfo Bécquer, on anirà el bloc cooperatiu | À.G.P

El pla Vallcarca, estripat definitivament el planejament de l'any 2002 i reformulat el barri sobretot en els dos processos participatius que es van fer el 2014 i el 2017, ha concretat aquesta setmana l'anunci de les reivindicacions veïnals perquè a la reconstrucció prevista a mans privades i a mans municipals s'hi sumi una tercera veu, la de les cooperatives i fundacions que volen aixecar tan aviat com sigui possible promocions en règim de lloguer i de cohabitatge. 

Ja apuntats els espais des del 2017, l'Ajuntament cedirà a través d'un conveni amb l'entitat paraigües Associació de Gestors d’Habitatge Social la gestió dels solars de l'avinguda Vallcarca 110, on ara hi ha la pista de bàsquet, i del carrer Gustavo Adolfo Becquer 11, darrere de La Fusteria. La veu al territori d'aquest conveni la portarà Ruderal, entitat creada el 2014 arran del primer procés participatiu. 

Justament ahir Ruderal ja es va expressar a través de les xarxes: "celebrem que el solar del carrer Gustavo Adolfo Bécquer de Vallcarca ha entrat al llistat del conveni de l'ajuntament per accelerar la producció d'habitatge social assequible i cooperatives en cessió d'ús". Vinculats a Ruderal en clau d'assessorament, ahir Voltas Arquitectes s'expressava en el mateix sentit a aquest setmanari en el sentit de satisfacció perquè es concreta una tercera via més àgil en comparació a les dinàmiques de la propietat privada o del règim de protecció oficial municipal. 

En el cas de les promocions de lloguer, les persones que en siguin adjudicatàries les establirà l’Ajuntament a través dels canals habituals d’adjudicació d’habitatge públic, i es garantiran reserves del 30% per a joves i del 5% per a persones amb discapacitat. En el cas de les promocions de cohabitatge, tal i com marca la llei, la cooperativa marcarà les persones que en formaran part sempre i quan estiguin inscrites al Registre de Sol·licitants. 

D'altra banda, els moviments més immediats al barri se centren ara en l'activació de la gestió del centre cívic de Can Carol a càrrec de la Federació d'Entitats Amigues de Can Carol i Consolat amb l'esmena dels serrells que permetin iniciar la gestió a 1 de gener. Aquesta activació contrasta amb la paràlisi que pateix l'altre gran espai cívic previst al barri, l'exConsolat o Casa Junyer-Canals, que amb la crisi sanitària s'ha quedat sense previsió de pressupost i cap autoritat municipal s'atreveix a hores d'ara a llançar cap compromís. 

L'accés a l'escola Rius i Taulet de Lesseps millorarà en espai de pas

La comissió d'urbanisme ha anunciat en el capítol d'obres pendents d'inici l'ampliació de la mitjana del túnel de plaça Lesseps per millorar el pas de vianants mar-muntanya davant del centre en la línia d'atenuar les queixes de la comunitat educativa.