Nomenclàtor es mou per culminar l'ofensiva de plaques amb una idea per recordar Perucho

El Districte fa un "primer pas" per honorar l'escriptor a la casa de Torrent de l'Olla amb Ramon y Cajal on va viure

Política

Torrent de l'Olla amb Ramon y Cajal, a l'edifici on va viure Joan Perucho
Torrent de l'Olla amb Ramon y Cajal, a l'edifici on va viure Joan Perucho | À.G.P.

Després de les plaques col·locades durant el passat mandat a Pompeu Fabra a la façana de l'edifici on va néixer el filòleg (Mare de Déu de la Salut 32) i a la casa del carrer Torrijos on va viure el cooperativista Josep Roca i Galés, el Districte no s'ha aturat en aquesta represa a tramitar les noves plaques previstes per a la doctora Dolors Aleu al carrer Molist, al músic Víctor Nubla a Milà i Fontanals i a l'escriptor Jesús Moncada al Torrent de l'Olla. En l'última sessió del grup de treball de Nomenclàtor també es va llançar un primer moviment per afegir a aquesta ofensiva un record a l'escriptor Joan Perucho, nascut a Torrent de l'Olla amb Ramón y Cajal. 

Aprofitant els últims mesos de l'Any Perucho, que s'allargaran encara ben entrat el 2021, i quan el Govern ja està a punt d'anunciar les commemoracions de l'any vinent, el grup de treball local ha començat a analitzar les possibilitats de col·locar una placa a la casa on el pare de Perucho hi tenia una casa de teixits i on l'escriptor hi va viure de petit. "És un primer pas per afegir-nos des de Nomenclàtor a totes les iniciatives que s'han fet enguany", ha explicat la consellera de nomenclàtor i memòria del Districte. 

Tota la biografia de Perucho està esquitxada de llocs i espais de Gràcia: els pares es van casar a l'església de Sant Joan de la Virreina i ell va néixer en una casa del carrer Providència i va anar a escola al carrer Torrijos. Enguany el CAT ha acollit aquest novembre l'acte central de l'Any Perucho i la biblioteca Jaume Fuster ha acollit l'exposició sobre les edicions pop, tot comissariat pel periodista Julià Guillamon, també veí del nucli històric de Gràcia. 

Matute per Maeztu

L'obertura d'aquesta nova proposta es produeix de manera gairebé simultània a l'aprovació que dimecres de la setmana que ve en el ple es farà del canvi de nom del carrer Ramiro de Maeztu, ideòleg franquista, pel nom de l'escriptora i veïna del Guinardó Anna Maria Matute, que va morir el 2014, en una reivindicació que ha liderat la plataforma Can Baró i que també s'aprovarà en el ple d'Horta-Guinardó de manera quasi simultània. El ple de Gràcia també aprovarà el retoc en el nom de la plaça del Poble Romaní per plaça del Poble Gitano, d'acord amb la petició dels col·lectius gitanos locals i avalada pels referents de ciutat.

Gràcia tindrà un pressupost municipal de 25,6 milions

El ple tractarà la proposta de comptes de 2021, un cop reduïts els ingressos per taxes i aclarit l'augment de crèdit pel marge de l'Estat, amb partides similars al 2020. Atenció social serà la primera partida (38%) amb 8,1 milions; el manteniment de via pública (30%) amb 6,4 milions i serveis i equipaments (13%) amb 2,8 milions destacaran.