La plaça de les Dones del 36 recuperarà les icòniques lletres de les reixes en una mitgera

Un projecte del Districte preveu restituir la paraula 'Dones' a tocar dels jocs infantils en una reforma a principis d'any

Societat

Les reixes a terra, en una imatge de l'any 2017
Les reixes a terra, en una imatge de l'any 2017 | Albert Balanzà

La plaça de les Dones del 36 no descansa en retocs constants des que va ser inaugurada ara fa onze anys, l'últim canvi dels quals es va estrenar el març passat amb l'estrena de la mitgera de la miliciana Marina Ginestà, a a banda del carrer Santa Àgata, acompanyada de plaques fotovoltaiques. El gran canvi, no obstant això, es va produir a partir del maig de 2016 amb la retirada de les polèmiques reixes, quan l'accident que va patir un operari, a qui li va caure la porta de Torrent de l'Olla quan la intentava reparar, es va aprofitar per fer una prova i deixar obert l'espai tot el dia. El cercle es va tancar el febrer de 2017 amb la retirada de les reixes que tancaven l'espai des de la inauguració. 

La reforma s'ha explicat aquesta setmana als col·lectius de dones de Gràcia

Ara els serveis tècnics del Districte treballen en un projecte de recuperació de la part més icònica d'aquelles reixes que van enfrontar políticament el PSC amb ERC i ICV-EUiA en el mandat 2007-2011 i que socialment també van ser objecte de manifestacions des de la seva inauguració. La iniciativa, esmentada la setmana passada en la comissió de mobilitat i urbanisme del districte, preveu la restitució de les lletres gegants que formen la paraula Dones i que estaven instal·lades en la infraestructura d'accés a la plaça per la banda del carrer Santa Àgata. 

La ubicació triada, segons les imatges virtuals i plànols als quals ha tingut accés L'Independent, és a tocar dels jocs infantils que hi ha al fons de la plaça, en un espai mig arraconat que ha estat motiu de constants modificacions al llarg dels anys i que, curiosament, sí que preveia reixes en el projecte dibuixat entre 2004 i 2005 en el calaix que es forma pel fet que els edificis no tanquin la plaça totalment. La mitgera, colindant amb aquest calaix on ara hi ha un aparcament de bicicletes i plantes enfiladisses, és ara mateix un espai ple de grafits.Les noves obres estan previstes per a l'inici de 2021, segons han apuntat fonts municipals. També aquesta setmana s'ha explicat el canvi als col·lectius de dones de Gràcia.

Amb aquest projecte el Districte dóna continuïtat a la idea de guarnir les mitgeres de Dones del 36 per a les quals va acceptar idees inicialment també per a l'espai de Torrent de l'Olla, que ara es quedarà com l'últim a ser suavitzat.