Lluís Alcalà (Sardana de l'Any): "El nivell de la qualitat musical de la cobla és molt alt"

És el guanyador de l'edició d'aquest any del concurs que organitza la Confederació Sardanista de Catalunya amb '25 anys màgics'. I és un compositor gracienc que es va quedar atrapat des de ben petit pel món de la sardana

Cultura

El músic gracienc Lluís Alcala al Liceu
El músic gracienc Lluís Alcala al Liceu | Cedida

Aquest any sí. Després d'arribar a la final cinc vegades, el músic i compositor gracienc Lluís Alcalà ha aconseguit el Premi Popular del concurs La Sardana de l'Any'19, en una edició sense públic emesa des del teatre La Passió d'Esparreguera i amb la votació per internet. Malgrat tot, ningú li treu al músic i compositor gracienc la satisfacció d'haver estat escollit entre més de 200 composicions d'arreu del país (també de la Catalunya Nord on hi ha molta afició sardanista). "Primer es seleccionen una cinquantena de cançons i a la final arriben només deu, i després el públic escull, però enguany el vot ha estat telemàtic", explica Alcalà, il·lusionat pel reconeixement i prestigi que aquest premi representa en el món sardanista, un món que el va atrapar ara fa 30 anys. "Vaig començar amb set o vuit anys, i recordo que quan en tenia 10 vaig anar a un aplec sardanista a Calella amb els pares i em vaig quedar flipat". 

Alcalà ho tenia clar: quan acabés la carrera de piano es posaria a estudiar la tenora. I tocant i també ballant, als 20 anys va començar a composar; ja en té 30, de sardanes. La guanyadora ha sigut 25 anys màgics, una obra dedicada als 25 anys de matrimoni d'una parella sardanista. Alcalà reconeix que és un món que encara té l'estigma de vincular-se a gent gran (sobretot pels balladors) però també en destaca l'alt nivell musical i compositiu de la cobla. "Actualment hi ha músics molt bons, també a nivell compositiu hi ha molta gent preparada; crec que, en general, el món de la sardana té bona salut tot i el cop que ha representat la crisi sanitària per les entitats, que confiem que es recuperin", afegeix el músic gracienc. 

I després de 20 anys escoltant i escrivint sardanes, segueix formant-se. "Encara que ho sembli no és bufar i fer ampolles: si vols fer les millors cobles del país has d'estudiar molt".

Cobla Mediterrània

A més de composar i ballar sardanes, Lluís Alcalà forma part des de fa sis anys de Cobla Mediterrània, un grup de joves instrumentistes que interpreten un repertori format per sardanes, balls vuitcentistes i música simfònica que també mira més enllà de la cobla.