L'Ajuntament declara obsoleta la recollida pneumàtica mòbil i torna als contenidors

Les bústies connectades a la infrautilitzada central de residus de Lesseps, de Rambla de Prat cap amunt, seguiran funcionant

Societat

Contenidors ubicats al carrer Gran ja en substitució de la recollida pneumàtica mòbil
Contenidors ubicats al carrer Gran ja en substitució de la recollida pneumàtica mòbil | À.G.P.

Brecht deia que la crisi arriba quan el vell no acaba de morir i el nou no acaba de néixer. Entrampat entre el futur projecte de recollida porta a porta, que a Gràcia hauria de començar pel barri del Coll, i el mal funcionament de la recollida pneumàtica mòbil, l'Ajuntament ha anunciat aquesta setmana que diu adéu a aquest sistema estrenat i llançat el 1998 com una revolució moderna i innovadora.

Hi ha encara més condicionants en la decisió: el sistema, que el 2008 va patir una forta prova de càrrega amb episodis greus de fèrums al carrer Gran, no és ni reparable ni connectable a  la central de residus que el 2009 es va estrenar a la plaça Lesseps. El resultat més evident d'aquesta passa enrera en la recollida d'escombraries és el retorn físic dels contenidors d'orgànica al carrer Gran. Les bústies es retiraran entre gener i març.

El sistema mòbil estrenat el 1998 no és pot reparar ni connectar a la xarxa de Lesseps

La problemàtica se centra en el sistema de recollida mòbil que  han fet en els últims 22 anys, des del maig de 1998, els camions específics que xuclaven els dispositius ubicats al carrer Gran per sota de la Rambla de Prat. Al llarg d'aquests anys, els problemes s'han succeït per l'estretor de les boques, la poca capacitat de succió dels camions o fins i tot pel mal ús ciutadà. En la memòria, en la crisi de ferum de 2008, hi ha la imatge d'un televisor de 14 polsades entaforat en una de les bústies de recollida.

En un moment que s'espera l'entrada en vigor de la nova contracta de neteja el 2021, però, l'Ajuntament ha d'admetre també que no hi ha diners a les arques municipals per canviar el sistema de recollida mòbil cap a l'altre sistema proper de l'entorn de la plaça Lesseps, que ha donat servei des de 2009 als eixos de l'avinguda de Vallcarca, Travessera de Dalt i la part alta del carrer Gran fins a Fontana. En aquest entorn, el sistema no és mòbil sinó estàtic i les escombraries es recullen per un sistema xuclador subterrani que transporta la brossa a una velocitat entre 60 i 80 km/h.

Fonts municipals admeten que aquest sistema estàtic a hores d'ara també funciona de manera infrautilitzada però que s'espera el desplegament al barri de Vallcarca de l'anomenada anella de serveis per optimitzar la central de Lesseps.