El Pla d'Actuació del Districte avança amb l'abstenció de tota l'oposició

El document suma la petició de cessió de la caserna, la creació de rutes de memòria o la cerca d'un espai d'imatgeria festiva

Política

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, en un moment del ple
El regidor de Gràcia, Eloi Badia, en un moment del ple | Cedida

Amb un inici de ple més sentit que en altres ocasions pel comiat dels tres consellers cessats del grup de JxCat (Sílvia Mayor, Sílvia Manzano i Xavier Farrés) i l'estrena dels seus substituts (Carme Lleó, Berta Carnicer i Jordi Folch), el ple s'ha centrat aquest dimecres a tirar endavant el Pla d'Actuació dael Districte, el full de ruta del mandat, que aquest cop i a diferència del passat mandat sí que sembla que avançarà amb una majoria política, i al qual s'hi han sumat gairebé 200 aportacions ciutadanes. Tots els grups de l'oposició s'hi han abstingut.

En els treballs de debat desplegats a partir del nou document que BComú i PSC han negociat amb els grups aquest novembre hi ha incorporacions significatives com la sol·licitud de cessió de la caserna de la guàrdia civil de Travessera de Gràcia perquè esdevingui un equipament municipal. L'afegit respon al prec d'Esquerra aprovat per BComú i PSC en el ple del juliol passat i que encara no s'havia incorporat en els esborranys del PAD.

La resta d'esmenes afegides, sobretot vinculades a la negociació de l'equip de govern amb ERC, també preveuen nous projectes com la creació de rutes de memòria històrica que s'afegirà a la proposta de creació de senyalística històrica que ja es plantejava o com l'estudi de creació d'un nou espai d'imatgeria festiva.

Els grups de l'oposició han justificat l'abstenció en l'acceptació d'esmenes i en la presència final de projectes, que es manifesta en una desena de punts recolzats per l'anomenat Pacte x Barcelona, com són la desconcentració del turisme, el pla de rehabilitació d'habitatge o l'ampliació de la zona 30 km/h i la infraestructura pedalable.

En el capítol de reaccions, ERC va agrair la "mà estesa" del govern per negociar i introduir la caserna de la Guàrdia Civil. Ciutadans va posar l'accent en la recuperació de la Font del Carbó. BCNxCanvi va remarcar les mesures de suport a l'economia local. Tambe aquest últim grup, després de transaccionar una proposició amb ERC, va arrencar el compromís del govern d'iniciar el debat sobre la Rambla verda de Vallcarca aquest desembre.

D'altra banda, el ple va oficialitzar el canvi del nom del carrer Ramiro de Maeztu per Anna Maria Matute, amb l'única oposició de C's. BComú i ERC van subratllar el fet de guanyar un nom de dona i tant ERC com Junts x cat van remarcar alhora la retirada del nom d'un "feixista".

Núria Pi fa el pas a l'Europa

La consellera d'Esquerra, tal com va apuntar L'Independent a l'octubre, fitxa per la candidatura del president de l'Europa i aspirant a la reelecció en les eleccions del 20 de desembre. No ha estat aquest, però, l'últim ple de Pi, que ha decidit mantenir el càrrec polític, passi el que passi en els comicis del club de futbol.

Breus del ple

Badia: "El Casal Tres Lliris encara pot regularitzar l'ús amb llicència"

A preguntes dels grups municipals de BCNxCanvi i Ciutadans en el marc de l'informe del regidor, Eloi Badia no s'ha mogut de l'ordre de cessament que el Districte ha imposat sobre el Casal Tres Lliris, ubicat a l'excomissaria de Nil Fabra, per no completar un procediment de llicència que l'assemblea rebutja perquè mai no se li havia exigit. "No podien seguir sense llicència, més quan aquestes denúncies estaven agafant cos a fiscalia; encara estan a temps de regularitzar l'ús", ha conclòs el regidor.

El consell de barri de Vallcarca no té quòrum per renovar càrrecs

El consell de barri de Vallcarca no s'ha posat d'acord per renovar els membres de la comissió de seguiment que ja es va aturar al març quan es va suspendre la convocatòria. Els dos aspirants presentats, Manuel Toribio, de l'AV Gràcia Nord-Vallcarca, i Ricard Pérez Aira no han sotit elegits el primer pels vots en contra i el segon per incompareixença.