Desallotjada la Nova Usurpada de la plaça del Nord després de cinc anys d'activitat

Ca l'Espina anuncia la data oberta de desallotjament del seu segon pis a partir de dilluns tement una expulsió de tot l'edifici

Política

Agents dels Mossos d'Esquadra impedint el pas a la plaça del Nord aquest dijous
Agents dels Mossos d'Esquadra impedint el pas a la plaça del Nord aquest dijous | À.G.P.

La Nova Usurpada de la plaça del Nord, la casa okupada i centre cultural però també punt de trobada de col·lectius de suport a nouvinguts, ha estat desallotjada aquest dijous al matí per un fort desplegament de Mossos d'Esquadra, que només han deixat passar un parell de dies de la nova data oberta en què el jutge autoritzava de nou el desallotjament de l'espai. L'acció policial i judicial, que s'havia suspès en els últims mesos en repetides ocasions i que sempre s'havia contestat per part de l'assemblea de l'espai amb esmorzars reivindicatius, s'ha consumat en una operació on no hi ha hagut detinguts. "Ens han desallotjat", han apuntat des de l'assemblea a les xarxes socials.

La Nova Usurpada, inicialment La Usurpada, es va obrir l'any 2015 com a espai d'exposicions però aviat va implicar-se en accions socials i de barri com la resposta plural de les entitats de Gràcia al polèmic desallotjament del Banc Expropiat. També en els últims anys va ser estendard de la Red de Cuidados Antirracistas.

D'altra banda, l'altra casa okupada ara mateix més dinàmica de Gràcia, Ca L'Espina, al carrer Astúries, també ha rebut en els últims dies la data oberta de desallotjament a partir de dilluns que ve pel que fa a la part de l'immoble que correspon al segon pis. "Temem que la policia cometi una il·legalitat i intenti desallotjar tot l'edifici", han explicat fonts de l'assemblea de la casa. Alguns veïns s'han queixat de sorolls a mitjanit, pressumptament vinculats als preparatius dels residents per resisitir l'acció policial.

Ca l'Espina ja va patir un desallotjament parcial el passat juliol per ordre del jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona pel que fa als baixos i al pati. L'immoble està okupat des del passat 4 de gener i s'ha convertit en un nou símbol dels moviments socials de Gràcia.