Cinemes Girona reprèn l'Àsia Film Fest i ajorna el desè aniversari al 2021

Amb més de 32.000 espectadors en sis edicions, la iniciativa de Casa Àsia s'estèn a més seus per complir aforaments

Cultura

Els Girona tenen una programació estable de cinema asiàtic dissabtes
Els Girona tenen una programació estable de cinema asiàtic dissabtes | Cedida

Amb la reobertura el passat 25 de novembre de les sales de cinema, el Girona reprèn algunes de les activitats que tenia en marxa abans del darrer tancament: l’Asian Film Festival -que es va poder celebrar online a través de Filmin quan es van interrompre les sessions presencials a les diferents seus- torna ara a la sala gracienca fins al 8 desembre posicionant-se com una de les apostes més consolidades dels Girona. “L’aposta pels festivals especialitzats és una de les línies que ens defineixen, i la col·laboració amb Casa Àsia sempre ha anat a l'alça”, explica Toni Espinosa, director dels cinemes Girona, que enguany celebren el desè aniversari. L’efemèride, planificada en principi per aquest darrer trimestre de l’any, ha quedat finalment ajornada per al 2021, però sense cap data tancada. “Ara mateix no té sentit planificar res perquè implicaríem moltes agendes i corres el risc d’haver de cancel·lar-ho tot”, afegeix Espinosa. En aquest sentit, el programa d'activitats per celebrar els deus anys de trajectòria d'aquest projecte gracienc està tancat  a l'espera que "la situació és normalitzi i no hi hagi tanta incertesa", afegeix el responsable dels Girona, que preveu que serà cap a la segona meitat de l'any vinent.

Mentrestant, l'activitat de la sala per als propers dies estarà enfocada al festival dedicat al cinema asiàtic, amb projeccions de films iranians, (We are all together i Zero floor), a més de produccions procedents de l’Índia (The sweet requiem), Corea del Sud (No mercy, Vertigo i Princess Aya), Mongòlia (The steed i Blackmilk) Austràlia (Hearts and bones), Xina (Ballonn), Filipines (Iska i Kalel, 15), Afganistan (Seven and a half), Tailàndia (Ten years Thailand), Hong Kong (Distinction) i Bangladesh (Shonibar Bikel). "A més de les superpotències cinematogràfiques que són mes conegudes, ens agrada inclou altres zones com poden ser Bangladesh, Laos o Mongòlia, que també tenen propostes molt interessants", explica Rodrigo Escamilla, membre de l'equip responsable del festival de Casa Àsia. Les xifres tant pel que fa a número de pel·lícules com d'espectadors demostren el creixement que ha experimentat el festival des que va arrencar el 2011, tot i que es va interrompre els dos anys següents per la crisi econòmica. El 2014 es va reprendre amb 41 pel·lícules, i enguany ofereix un total de 118; el 2019 va arribar als 155 films. Tot i que els cinemes Girona són la seu principal, el festival també s'ha estès a altres espais, com ara l'Institut Francès o Cine Baix, també per les noves restriccions pel que fa a l'aforament. "Les expectatives d'enguany són també bones i esperem que més gent s'apropi a aquesta finestra a un món desconegut on pots descobrir històries properes", clou Escamilla.

De 2.800 a 8.400 espectadors

El públic de l'Àsia Film Fest ha anat creixent amb cada edició. El 2014, quan Casa Àsia i els Girona van reprendre el festival nascut tres anys abans, van tenir 2.800 espectadors, un número que al 2016 ja va ser de 5.100 i al 2018 de 6.400. El millor registre va ser l'any passat amb 8.400.