L'espai creatiu on està prohibit llençar els llibres

L'artista 'minerva' Jéssica de Pqno obre un espai creatiu que és taller, galeria, botiga artesanal i centre d'activitats socials i culturals. I a més "alliberen" llibres

Cultura

Caixes de llibres 'rescatats' a la porta de l'espai Pqno Handmade
Caixes de llibres 'rescatats' a la porta de l'espai Pqno Handmade | Cedida

Està a punt de fer sis mesos amb la persiana oberta, encara que el projecte ja estava llest per començar a rodar abans del 8 de juny. Però va venir la pandèmia i va fer canviar molts plans. Però això no ha fet que la Jèssica de Pqno (com tothom la coneix ara perquè és el nom de l'espai) es desanimi, perquè la llista de propostes i activitats que sorgeixen del número 3 de Tres Senyores és ben llarga: Pqno Handmade és una botiga artesanal amb els complements tèxtils sostenibles que aquesta artista que forma part del projecte Minerva elabora; també s'ofereixen diferents tallers creatius (aquesta setmana de decoracions nadalenques de fusta); és espai per a exposicions (del 10 al 16 de desembre l'escriptora gracienca Teresa Vergés mostrarà diferents obres inspirades en la sèrie Poesia Visual); o fa 'mercadets' amb una o dues artistes els caps de setmana com a alternativa als mercats o fires de nadal ; i a més a més, la Jéssica és una rescatadora de llibres.

"Tot va sortir de la idea de fer una biblioteca i un club de lectura", explica l'artista. El club ja està en marxa i la biblioteca té les seves característiques especials. "Amb tots els llibres que trobo, a vegades piles i piles tirades als contenidors, els que em donen i els que la gent porta quan veu les caixes a la porta de la botiga formen part d'aquest punt de trobada literari en moviment". La proposta de la Jéssica és ben clara: si t'agrada un llibre el pots agafar per llegir-te'l o regalar-lo, si en tens a casa que ja no els vols, els pots portar perquè a alguna altra persona podria interessar-li. Però mai, mai, el llencis. I aquesta part està en negreta. "Em fa especial il·lusió la proposta; l'altre dia sentia una nena que deia, 'però com pot ser que la gent llenci els llibres', això no és fa", explica la responsable de Pqno.

Ara la cistella que es necessita omplir és la de contes infantils. Fins ara s'han rescatat 220 llibres de lectura per a adults (català, castellà i uns pocs en anglès) i 120 llibres i contes infantils i juvenils. "Estic molt contenta amb la resposta que està tenint la idea, moltes famílies poden agafar nous contes i els infants poden tenir un lloc per donar els que ja no fan servir o són per a més petits". I és que els llibres són tresors que no es poden llençar.