Noves especialitats i projectes per a joves, reptes de la Cot i Miralpeix per a 2021

La biblioteca de Vallcarca i Penitents encara el desè aniversari amb l'objectiu d'incrementar visites i recuperar activitats

Cultura

Racó de lectura escollit per  a la diada del 8 de març
Racó de lectura escollit per a la diada del 8 de març | Cedida

L'octubre de 2021 la biblioteca M. Antonieta Cot i Miralpeix celebrarà deu anys de trajectòria. L'equipament de Vallcarca i els Penitents, després de mesos de tancament i d'aturada de les activitats a causa de la crisi sanitària, va recuperant alguns dels projectes que es van interrompre al març i es planteja nous reptes, com ara el desenvolupament de dos centres d'interès més  -un de justícia global i un altre de drets dels animals- o potenciar la línia enfocada a adolescents i joves. "La ubicació i accés de la biblioteca sempre han representat una dificultat i per això el nostre objectiu des del primer dia ha estat incrementar usuaris i visites", explica Alba Ferrer, responsable del centre.

S'ha creat el centre d'interès en justícia global i es vol consolidar el de drets dels animals

En aquest sentit, la biblioteca va tancar el 2019 amb  un total de 52.741 visites i 4.260 usuaris inscrits. El nombre de visites per dia va passar de 195 el 2018 a 213 el 2019. "De moment no hem recuperat l'activitat presencial però esperem reprendre els projectes que ens funcionaven bé", afegeix la bibliotecària. Un d'ells és el projecte d'inclusió social i d'intervenció terapèutica i emocional, Lectures triangulars amb Gossos de Teràpia, per tal de millorar les capacitats d'aprenentatge, potenciar o adquirir les habilitats lectoescriptores i desenvolupar les estratègies i les destreses socials dels alumnes amb necessitats educatives especials, de l’Escola Lèxia. El 2021 està previst que es dugui a terme al llarg de vuit sessions amb un "grup classe" format per 8 joves d'entre 11 i 14 anys. 

L'especialitat de la biblioteca, la música jazz i blues, s'ha ampliat enguany amb el soul. També s'està creant un centre d'interès en justícia global i es vol consolidar el de dret dels animals, uns fons bibliogràfics que se sumarien al d'hàbits saludables i desenvolupament personal. "La idea és fer xerrades o tallers vinculats a aquests fons i així fer-ne difusió", assegura Ferrer. 

Un altre dels reptes de la biblioteca per als propers mesos, a més d'impulsar els espais pensats per als joves, és recuperar la gent gran, un dels col·lectius més nombrosos i actius de l'equipament que amb la pandèmia i el confinament s'han hagut de desvincular. "En la mesura del possible volem oferir la màxima activitat social, crec que tots ho necessitem", clou la bibliotecària.

Amb la gimcana de sofà del projecte Radars

La biblioteca M. Antonieta Cot i Miralpeix participa a la proposta de la Taula Radars 'Gimcana de sofà per a la gent gran', una activitat que arrenca el 16 de desembre i fins al 31 de març, amb l'objectiu d'alegrar els dies a les persones grans. A més de la biblioteca, els interessats poden recollir el seu dossier a diferents punts del Coll, Vallcarca i Penitents.