El projecte de la Ronda es retoca cap a la cobertura total i amb prou gruix per plantar-hi arbrat

El Districte subratlla la reforma, ara en fase d'avantprojecte i sense data d'execució, per justificar l'habitatge públic de la carretera de Sant Cugat

Societat

Imatge de l'avantprojecte de la cobertura entre la plaça Alfonso Comín i l'avinguda Vallcarca
Imatge de l'avantprojecte de la cobertura entre la plaça Alfonso Comín i l'avinguda Vallcarca | Cedida

La cobertura de la Ronda de Dalt ha tornat a aparèixer en el discurs polític i tècnic del Districte, quatre anys després de les reunions que van servir per presentar als veïns una primera idea de semicobertura entre avinguda Vallcarca i la plaça Alfons Comín (vegeu L'Independent número 626), però ara amb un retoc significatiu en la fase d'avantprojecte en redacció: la proposta ja parla de cobertura total i estableix prou gruix de placa perquè s'hi puguin plantar i fer arrelar arbres en una idea de passeig verd que es combinarà amb "un programa funcional que caldrà trevallar amb els veïns".

Així ho va detallar dijous passat el Districte en el consell de barri de Vallcarca en una sessió tensada per les intervencions de l'AV Vallcarca-Penitents al voltant de la construcció de la promoció de 34 habitatges dotacionals a la carretera de Sant Cugat en l'espai ajardinat que gira des de l'avinguda de la Vall d'Hebron. El director de Serveis Tècnics, Jordi Raboso, va emmarcar la cobertura de la Ronda en el procés final de modificació del Pla General que es va impulsar a finals dels 90 per aprofitar els vorals amb equipaments i habitatge públic.

Més polític, òbviament, va ser el regidor de Gràcia, Eloi Badia, que va vincular la construcció de l'habitatge públic a la possible gentrificació de la zona un cop es cobreixi la Ronda. "El guany pot portar gentrificació i aquesta promoció hi competirà", va apuntar.  El portaveu de l'AV Vallcarca-Penitents, Carles Sassot, va replicar que la cobertura de la Ronda  no té terminis d'execució, cosa que és certa, però Badia va confiar que el projecte "pugui anar avançant i potser el 2022 tornarà a estar més a prop". "Segueix tenint interès el projecte de la carretera de Sant Cugat i cap grup polític m'ha dit el contrari", va concloure el regidor tornant al tema polèmic i vinculant-lo a l'aprovació dels 34 pisos per unanimitat també ara fa quatre anys.

Aquesta unanimitat política, però, es trencarà aquest divendres per l'anunci del grup de Ciutadans de demanar la suspensió del projecte en la comissió d'urbanisme de la setmana que ve i la requalificació dels terrenys. La proposició de C's també planteja buscar una nova ubicació dels habitatges previstos al barri.

Desafectar el túnel de Sant Cugat en aquest mandat

També sense dates però aclarint el que es va quedar en una promesa electoral, el regidor de Gràcia va explicar en el consell de barri que el projecte de 400 pisos per sobre de la rotonda d'Alfons Comín (vegeu núm. 754) no està ni en fase de redacció, "però el tarannà és aquest i, quan ens hi poguem posar en aquest mateix mandat, desafectar".