Les entitats de la Violeta salven l'any però avisen que cal replantejar el model de gestió cívica

La gerència del centre cívic adverteix que el pressupost de 2021 "perilla" si només s'espera una solució a través de subvencions

Societat

El pessebre dels clics de Josep Maria Contel, un clàssic de la Violeta
El pessebre dels clics de Josep Maria Contel, un clàssic de la Violeta | J.M. Contel

Ara fa cinc mesos que totes les entitats implicades en el centre cívic La Violeta van llançar un alarmant SOS per la situació econòmica límit de l'equipament com a conseqüència de la crisi sanitària. El problema se centrava en la incapacitat de les entitats gestores -sense afany de lucre- per generar ingressos del tupid programa d'activitats de manera que es completés el pressupost del 2020 i en un moment que es van tallar d'arrel totes aquestes activitats. Dimecres passat tant la gerència de La Violeta com els portaveus de la Coordinadora de Colles de Cultura van coincidir a dir que s'ha salvat l'any, sobretot amb dues subvencions concedides per l'ICUB i la Generalitat, però que cal replantejar el model de gestió cívica. 

La Coordinadora de Colles critica que l'Ajuntament no cobreixi més pressupost

"Ni tenim múscul ni capacitat d'endeutament i hem superat la crisi, però cal que ens preguntem què passa amb la base perquè sobrevisqui el projecte", va apuntar Jordi Guilera en nom de la Coordinadora, que també va afegir que en el cas de la Violeta no es compleix per part de l'Ajuntament els acords de gestió cívica d'altres equipaments de la ciutat als quals la institució municipal els cobreix dos terços del pressupost o tota la despesa estructural. "L'any que ve augmenta la dotació però no acabem d'estar en aquests dos terços", va concloure Guilera. Ja al mes de juliol, les entitats (no només la Coordinadora sinó Gràcia amb el Sàhara o l'AVV Vila de Gràcia) van promoure un manifest que subratllava que "la subvenció de Districte no cobreix les despeses estructurals de l’equipament (personal i manteniment del servei i de l’edifici); en aquest sentit, no cobreix ni tan sols les despeses de personal. 

Dimecres, en el consell rector, també la gerent del centre cívic, Alba Puig, va advertir que si no es fa aquest replantejament de manera immediata el pressupost de 2021 "perilla". En el torn de preguntes aquests arguments de retoc dl model de gestió van rebre el suport del conseller d'ERC i expresident de la Coordinadora, Guillem Roma, que va demanar al Districte "un nou marc normatiu".