Entre l'autenticitat i el romanticisme

Jaume Jubert, Ricard Martínez i Francesc Daví, membres de la secció d'esquí del Club Excursionsita, recullen més de vint anys d'experiències al llibre 'Esquí de muntanya indòmit', amb 60 rutes

Esports

Una de les il·lustracions de Francesc Daví que s'inclouran a la guia
Una de les il·lustracions de Francesc Daví que s'inclouran a la guia | Cedida

Jaume Jubert, Ricard Martínez i Francesc Daví són socis del Club Excursionista de Gràcia (CEG) i fa més de dos dècades que practiquen esquí de muntanya. Ara fa més d'un any van decidir unir forces en el terreny editorial i començar tota una travessa que culminarà a principis de l'any vinent amb la publicació d'una guia de 60 rutes pel nord i el sud del Pirineu. 

Amb el títol Esquí de muntanya indòmit, l'objectiu d'aquesta guia, adreçada a persones aficionades a l'esquí de muntanya, és donar a conèixer camins que s'han explorat poc o que no són tan coneguts pel públic especialitzat. Però això no té res a veure amb la dificultat per arribar als cims, ja que al llibre es podran trobar itineraris de diferents nivells. 

"La idea és buscar rutes que tinguin un punt d'autenticitat", explica Ricard Martínez, que va presidir el CEG entre 2016 i 2019. La guia inclou cotes "més difícils d'arribar" però també pretén "reivindicar cims més modestos", apunta. D'aquesta manera, Jubert, Martínez i Daví recullen en aquesta obra "més de vint anys d'experiències plegats" fent esquí de muntanya, assegura. "Sempre hem mantingut un estil", diu Martínez, fent referència a que la competició passa a un pla secundari. "Hi ha cims que hem anat a buscar", afegeix. 

A l'autenticitat de les rutes seleccionades s'uneix "una idea romàntica" a l'hora d'elaborar aquesta guia. Els tres autors han apostat per les il·lustracions, realitzades Francesc Daví amb tècnica de llapis. Així, cada itinerari anirà acompanyat de fotografi i dibuix. "A les guies d'esquí de muntanya va molt bé tenir una imatge que et marqui una idea. Un detall, d'un refugi o un campanar", assenyala Martínez.

La tercera aposta d'aquests esquiadors de muntanya passa per l'autoedició. A través de la plataforma de micromecenatge TotSuma, han aconseguit superar l'objectiu inicial de finançament per tirar endavant el projecte. I encara sumen suports.