Proposta per batejar Espai Joan Triadú un racó de Gal·la Placídia en el centenari de l'activista

Un grup de veïns i activistes culturals plantejaran també la col·locació d'una placa a la casa de Riera de Cassoles on va viure

Política

La plaça Gal·la Placídia, amb la seu del Col·legi de Catalunya al fons
La plaça Gal·la Placídia, amb la seu del Col·legi de Catalunya al fons | À.G.P.

Un grup de veïns i activistes culturals s'estan organitzant oficialment des de fa mig any per elevar una proposta de bateig d'una zona de la plaça Gal·la Placídia com a Espai Joan Triadú en honor al pedagog i activista antifranquista coincidint amb el centenari del seu naixement, que es complirà aquest 2021, concretament el 30 de juliol. El Govern, de fet, ultima incloure en la seva llista de commemoracions oficials l'any que ve com a Any Triadú.

Tot i haver nascut a Ribes de Freser, Joan Triadú i Font va viure de ben petit al carreró de les Carolines, a tocar de la Casa Vicens, on el seu pare hi treballava de porter a la fàbrica de sederies Bernades, i va anar a escola a les monges Paüles, on sempre en l'anecdotari remarcava que li parlaven en castellà i que no les entenia.

Triadú, crescut en el marc d'una família treballadora i que  en vida va ser distingit amb tota mena de reconeixements (Creu de Sant Jordi, Medalla d'Or de la Generalitat, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes), localment també va estar vinculat al CIC com a mestre i justament des de fa deu anys el centre de Torrent de les Flors porta el seu nom.

Els preparatius per elevar la proposta al grup de treball de Nomenclàtor i a la ponència de Nomenclàtor de ciutat ja han tingut una presa de contacte amb l'Ajuntament i s'estan portant encara discretament però, a banda de la petició d'Espai Joan Triadú, es preveuen almenys dues accions més: la petició de col·locar una placa a la casa de Riera de Cassoles on Triadú va viure, al número 9, i una exposició itinerant que farà estada a la biblioteca Jaume Fuster a la tardor.

Fonts de la plataforma impulsora han explicat a L'Independent que la tria de l'Espai Joan Triadú a la plaça Gal·la Placídia, concretament a la part nord, on hi ha la seu del Col·legi d'Economistes i una part de l'àrea de jocs infantils, s'ha elegit per la proximitat respecte de la casa familiar. Ara la proposta s'haurà de formalitzar davant dels organismes municipals amb l'elaboració i presentació d'un informe amb suports i validar-se per part dels experts i grups polítics que en formen part. L'últim canvi aprovat sorgit de Gràcia va ser la setmana passada en el ple local per batejar Anna Maria Matute el carrer Ramiro de Maeztu i retocar la plaça del Poble Romaní com a plaça del Poble Gitano.

Una reivindicació 'avant la lettre' de Jordi Albertí

L'homenot local, editor i amo de la botiga Els Tres Tombs, va publicar en aquest setmanari (vegeu núm. 360), ara fa 10 anys, pocs dies després que morís Triadú, un article inèdit de l'activista. Titulat 'Les joguines i el poeta', Triadú escrivia per a una revista impulsada des de la botiga, La Nòria, que no va arribar a sortir.