Músics veterans i novells obren el 34è 'Tradi' amb un homenatge a La Murga

Eliseo Parra, Marala, Cocanha, Urbàlia Rurana o Sabor de Gràcia, els primers noms d'un festival on s'estrena Carol Duran com a directora artística

Cultura

Cocanha, aposta de polifonia occitana, enguany femenina
Cocanha, aposta de polifonia occitana, enguany femenina | Cedida

El festival Tradicionàrius ja ha anunciat els primers noms del cartell i ha posat a la venda les entrades dies abans de Nadal, com mana la tradició, i impulsar així la 34a edició que arrencarà el 15 de gener amb l'espectacle Almanac. Aquest concert inaugural celebra els 40 anys del primer disc de la Murga i reuneix músics veterans com Eduard Casals, Sergi Vergés, Jordi Macaya, Saki Guillem, Eliseo Parra i Jordi Fàbregas amb novells com ara Cati Plana, Jordi Barbet “Kami”, Iu Boixader i Roger Andorrà. "Volíem crear aquest espai de relleu amb el Jordi Fàbregas, fent una relectura de La Murga, un projecte emblemàtic, amb un concert on s'ajunten diferents generacions i amb el Jordi a l'escenari", explica Carol Duran, la nova directora artística del CAT Tradicionàrius.

Fa mesos que va entrar-hi a la junta de l’Associació TRAM per prendre contacte amb una “casa que se sent seva”, però va ser al setembre quan es va incorporar per treballar intensament en la preparació del 34è Tradicionàrius, en un any complicat. “M’ho prenc amb optimisme perquè si amb totes les dificultats i incerteses hem pogut preparar una edició com aquesta, després ja tot serà fàcil”, assegura Duran. Aquesta situació excepcional ha provocat que el focus es posi en les propostes locals. “Hi ha un nivell molt alt a casa nostra, trobo que és un ‘tradi’ per subratllat els projectes locals, i a més alguns d’ells s’han fet en confinament, com és el cas de Jaume Arnella i Eliseo Parra, que presentaran els nous treballs”, afegeix la directora del festival. En aquest avançament del cartell destaca Marala, Cocanha (duet d'Occitània que s'estrena al festival), Landry el Rumbero (amb un homenatge a Xesco Boix), Urbàlia Rurana, La coixinera, Vega, La companyia MINIMíssima, Sabor de Gràcia (amb itinerari rumbero per la vila inclòs), Jaume Arnella i Rafel Sala, i Fetus.

Programació local i de qualitat

Després de 33 edicons, Carol Duran pren el relleu de Jordi Fàbregas com a directora artística del Tradicionàrius, i tot i que l'any excepcional no ha permès aportar el "seu segell", està satisfeta amb la programació, part de la qual s'ha avançat ja per animar la gent a "regalar cultura". "Hi ha propostes locals de molta qualitat, propostes innovadores i homenatges", afegeix Duran, que confessa "ganes de retrobar-se amb la gent amb qui ha compartit tant al CAT".

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya