Els eixos comercials intensifiquen l'activitat al carrer en el primer Nadal sense fires

Es manté el Nadalàctic a Sol i el cartell incrementa les accions d'impuls al comerç

Societat

Els clàssics llums de Nadal a Travessera de Dalt
Els clàssics llums de Nadal a Travessera de Dalt | Àlex Gutiérrez Pascual

Si l'any passat les fires de Nadal guanyaven terreny i la plaça de la Vila se sumava a l'oferta lúdica i familiar d'un altre espai consolidat com és plaça del Sol, i les fires de productes artesans -un clàssic de les festes a Gràcia- s'ampliaven amb les botigues de l'entorn del mercat de l'Abaceria, enguany les propostes nadalenques canvien el format. Així, els eixos comercials del districte, en un intent per incentivar les vendes després de les dificultats provocades per la crisi sanitària, intensifiquen aquests dies les activitats al carrer, que suma també la programació impulsada per Comerç de l'Ajuntament de Barcelona, amb activitats de dansa, música, titelles o espectacles visuals a diferents espais del Districte (veure l'agenda de Nadal). 

Per la seva part, les botigues de l’Associació de Comerciants dels entorns del Mercat de l’Abaceria han organitzat tot un programa amb diferents espectacles infantils de petit format que tindran lloc durant quatre dies en una carpa a la plaça Revolució. Com la resta d'activitats, caldrà fer la reserva prèvia. 

Sí s'ha mantingut enguany, i per cinquè any consecutiu, el Nadalàtic a la plaça del Sol, del 28 al 31 de desembre, amb nombroses propostes de jocs i activitats per a infants i joves. La fira comptarà amb jocs de taula i psicomotrius, espectacles i tallers creatius. L'aforament serà de deu persones per activitat i torn i caldrà inscriure’s prèviament al web www.nadalactic.cat del 16 al 24 de desembre. 

Pel que fa a les diferents iniciatives solidàries que es porten a termen durant aquests dies, no hi falta la fira que organitza Gràcia Solidària a la plaça Virreina el cap de setmana del 19 i 20 de desembre, i que representa una oportunitat per conèixer i donar suport a les ONG del districte que treballen arreu del món. 
Enguany les entitats també han impulsat campanyes de recollida solidària de llibres i joguines (la Fundació Festa Major, amb la col·laboració dels Castellers i Sant Medir i de diferents comerços del districte), o d'aliments (el Centre amb el Rebost Solidari o l'Associació de Joves Gitanos de Gràcia amb la Unió de Botiguers de Travessera de Gràcia Casc Antic). 

Les diferents associacions de comercians i botiguers de Gràcia han fet ús d'imaginació i de formats diferents per tal de promocionar el comerç de proximitat durant aquesta campanya de Nadal. Una de les accions destacades ha estat la presentació de l'aplicació Gràcia Comerç, amb un vídeo promocional que també és un homenatge a la tradició rumbera de la Vila, reivindicant el paper del Pescaïlla; o la campanya a xarxes de l'Eix Comercial Torrent de l'Olla amb el lema 'Aquest Nadal, Queda't a Gràcia', que vol recordar que la compra al barri és sostenible i dona suport a les famílies comerciants.