La Fundació Festa Major reforça el projecte de les Carteres amb un conte

Amb la incertesa de si es podrà celebrar l'Home dels Nassos, el cartell més tradicional cancel·la Cant de la Sibil·la o Els Pastorets, i la jornada del 4 de gener es reformula en campament al claustre de Sant Felip Neri

Societat

La història de l'Ona, la Sitar i l'Estel de Foc
La història de l'Ona, la Sitar i l'Estel de Foc | J.M Contel

El programa nadalenc més tradicional també ha hagut de reformular-se aquest any per adaptar-se a les restriccions sanitàries, cancel·lant el Cant de la Sibil·la, la festa de la Gent Gran o la cavalcada de les Carteres reials, un projecte que en els darrers anys ha anat canviant, amb la teatralització de la cavalcada o l'impuls per fer arribar la tradició a les escoles en forma de conte. En aquest sentit, la Fundació Festa Major farà la presentació del conte Un estel sobre el braç. El conte de les Carteres Reials, aquest dimecres 23 de desembre a Can Musons a les 18.30 (amb cita prèvia).

La Fundació insisteix en l'aposta per atorgar més impuls a l’exposició de temàtica nadalenca, enguany dedicada als Pastorets (fins al 2 de febrer). Comissariada per Joan Sánchez i sota el nom “Pastorets. La lluita ancestral entre el Bé i el Mal”, la motra fa un recorregut per aquest fet cultural del Nadal tradicional català, quins son els orígens i la seva evolució al llarg de la història, els textos teatrals, quines podrien ser les claus de l’èxit d’aquest text o què aporta a la societat actual la pervivència d’aquest fenòmen cultural nadalenc. 

Pel que fa als pessebres, la Fundació ha sumat a la seva proposta tradicional el que ha fet amb Playmobil del casteller Martí Urgell, uns pessebres que es poden visitar a Can Musons o fer-ho de forma digital amb uns recorreguts 360º des de l'APP de la Fundació.

Festa Major segueix amb l'aposta per l'exposició de temàtica nadalenca, enguany dedicada als Pastorets

Pel que fa la resta de la programació més tradicional, les entitats han optat per cancel·lar alguns dels seus actes emblemàtics, com ara els Pastorets, una representació que cada any impulsa el Centre. L'entitat ja va anunciar a principis d'any que -tot i haver reduït el text, tret personatges, buscat solucions per la distribució dels camerinos, roba o maquillatge- "no valia la pena córrer el més mínim risc". De tota manera, l'entitat ha programat per per aquest diumenge 20 de desembre un recital de poesia i música amb el clarinetista Oriol Romaní i els poemes de Carles Torner, que convida "a connectar amb el Nadal amb realisme, esperança i un esperit ple d'humanitat".

Per últim, la celebració de l'Home dels nassos, última de les tradicions incorporades al cartell nadalenc de Gràcia, estava encara en interrogant al tancament d'aquesta edició.

La història de l'Ona, la Sitar i l'Estel de Foc

Les Carteres Reials ja tenen conte que explica la història de les dones que formen part de l'equip dels Reis d'Orient, l'Ona, la Sitar i l'Estel de Foc. La presentació del llibre es farà a la Fundació Festa Major dimecres 23 de desembre a les 18.30h. Una hora més tard tindrà lloc la part "adulta" de l'acte on s'explicarà el projecte i com s'ha gestat la iniciativa de crear aquest univers de les Carteres Reials. Aquesta part comptarà amb la presència de la escriptora Montse Balada, la il·lustradora Marta Montanyà i el responsable del projecte Joan Sánchez. També es lliuraran els exemplars dels contes que la gent ha comprat durant la campanya de micromecenatge.

Les Carteres Reials han inspirat un conte nadalenc