El rocòdrom improvisat de Coll del Portell

Un mur a tocar d'una de les entrades del Park Güell, al barri de la Salut, es consolida com a espai per a la pràctica de l'escalada fent blocs, amb una desena d'esportistes cada dia

Esports

El mur d'escalada, al tram final de l'avinguda Coll del Portell
El mur d'escalada, al tram final de l'avinguda Coll del Portell | À.G.P.

El tram final de l'avinguda Coll del Portell, a tocar d'una de les portes d'entrada del Park Güell, es lleva cada matí amb unes enigmàtiques taques blanques al mur que va fins al bosc Turull, al barri de la Salut. Estan distribuïdes per tota la paret, feta de pedra calcària, el mateix material que va fer servir l'arquitecte Antoni Gaudí per al parc. Quan comencen a aparèixer esportistes amb motxilla i en treuen uns peus de gat i el saquet de magnesi, aquest misteri queda desvelat. L'augment de l'afluència de gent penjada d'aquesta paret als migdies o els caps de setmana revela que aquest espai s'ha consolidat per a l'escalada fent blocs, coneguda com a boulder

Per Arseni, "qui anava a escalar a fora s'ha hagut de recloure en aquest petit paradís"

Arseni té 69 anys i en fa de trenta que fa blocs en aquest mur. "Permet entrenar la força dels braços, els dits i els peus, la resistència", explica. També en destaca les característiques per realitzar aquest tipus d'escalada en horitzontal a poca alçada. "El tacte és com si estiguessis escalant en una paret de calcari. Molt més agraït que una presa prefabricada", apunta. Amb 65 anys, Ferran Álvarez fa boulder les mateixes dècades que Arseni en aquesta paret. "No és presa artificial com als rocòdroms, això és presa natural", remarca Álvarez. 

En aquest mur no només hi ha lloc per a la veterania. Eduardo Benito, de 39 anys, en fa un que hi ve a escalar. "Normalment anava a la Foixarda", detalla Benito. "Tens molts metres horitzontals per practicar resistència i ets en una roca natural. Està ben protegit del vent i la zona és agradable", admet. 

Arseni recorda com ha canviat l'afluència d'esportistes amb el temps i els efectes de la pandèmia. "Quan no hi havia el confinament aquí no venia ningú. Arran del confinament, que han tancat gimnasos, rocòdroms i no pots sortir del municipi, gent que anava a escalar a fora s'ha hagut de recloure en aquest petit paradís, que de moment està molt bé, mentre no el tanquin", conclou amb incertesa.