Veïns Tres Lliris: "No ens feia gens de gràcia la comissaria però teníem més tranquil·litat"

"Sorprèn que puguin seguir fent activitats però tenen la força per quedar-se", diu un representant dels afectats pel soroll del casal

Política

J.A., un dels portaveus veïnals, després de l'entrevista
J.A., un dels portaveus veïnals, després de l'entrevista | A.B.

El Casal Tres Lliris, des de la seva legalització el setembre de 2017 a l'excomissaria de Nil Fabra a través de l'entitat Associació Joves de Gràcia, manté una relació difícil amb els veïns. No ha estat fins ara que aquests veïns han fet el pas de denunciar la situació a fiscalia. Tal com aquest setmanari ha donat veu en les últimes setmanes al casal i al Districte, avui és el torn dels veïns.

Com hem aribat fins aquí, fins al punt d'arribar a fiscalia?
Perquè estem en un punt d'incomunicació total amb el casal. Ara fa un any i mig vam tenir reunions, inclòs el Districte, i vam arribar a acords. Però el canvi de junta al casal ha dificultat el seguiment.

Qui sou?
Som una trentena de veïns, connectats via whatsapp i via carrer, alguns vinculats antigament a l'associació de plaça Lesseps. Hi ha unes deu finques representades.

Què diu la denúncia a fiscalia?
La vam presentar el 2019, la vam firmar cinc veïns i ens queixàvem del soroll, de les festes i de la constància de la venda d'alcohol a menors, entre altres qüestions.

El casal addueix que el que passa de portes enfora no és culpa seva.
És cert que en algunes festes han tancat portes però la gent ve atreta per la seva convocatòria, i podem estar fins a les tantes de la matinada sentin crits com a bojos.

A quins pactes havíeu arribat fins al 2018?
Ells es van comprometre a fer dotze festes l'any o el Districte va assegurar que incrementaria la neteja immediata després de cada festa.

El Districte ha ordenat el cessament perquè no hi ha llicència i el casal diu que això mai no se'ls hi havia demanat. A qui us creieu?
Cal fer les coses bé. Passa que la dinàmica llibertària que té el casal implica que fan el que els passa pels nassos. Cal una llicència. 

Com veieu el futur immediat després de l'ordre municipal?
Sorprèn que no hagin tancat ja o que els deixin fer activitats, malgrat que hi havia possibilitat de recurs.

Heu intentat tornar a parlar?
No. Estem en un moment d'enfrontament total. L'única possibilitat és que el Districte torni a acostar les nostres posicions.

Estàveu més tranquils amb una comissaria?
Recordo una bandera espanyola que no em feia gens de gràcia. Però sí, abans hi havia més tranquil·litat.  

Heu entrat al casal?
Sí, esclar. És un espai de memòria. 

L'acord Districte-casal era per quatre anys. Creus que s'esgotarà?
Sí. Tenen la força per quedar-se.

Els Mossos clausuren una fira d'artesans al casal

Quinze identificacions i cinc amenaces de denúncia ha estat el balanç de l'acció policial de diumenge passat. El casal, en un comunicat, ha denunciat la intervenció, sense ordre judicial.

Agents dels Mossos d'Esquadra intervenint al Casal Tres Lliris