El col·lectiu Mos Maiorum reflexiona sobre la massa i la revolució a 'Turba'

Estrenat aquest octubre al festival Temporada Alta, la peça arriba al Lliure de Gràcia en format presencial per primer cop

Cultura

Escena de l'obra 'Turba', al Lliure a partir del 14 de gener
Escena de l'obra 'Turba', al Lliure a partir del 14 de gener | Cedida

És possible una revolució? Fins a quin punt cal obeir? Quanta violència estàs disposat a suportar? Aquestes preguntes són algunes de les qüestions que es planteja el col·lectiu Mos Maiorum a Turba, un treball en procés que va començar en residència, es va mostrar a l'escenari de la Sala Fabià Puigserver i l'espectacle acabat es va estrenar a l'octubre al Temporada Alta. Ara arriba al Lliure en format presencial per primera vegada: del 14 al 24 de gener a la sala del carrer Montseny.

"La nostra recerca va començar reflexionant sobre la pregunta motriu Què pot fer un cos?, què poden fer mols cossos?", explica la companyia. Però la pregunta inicial va generar noves qüestions també provocades pel moment excepcional: què cal perquè succeeixi una revolució?, quins són els referents que ens parlen des del passat?, perquè hauríem de revolucionar-nos ara? En paraules de la companyia, aquestes són només algunes de les qüestions motrius d'una obra que tracta un tema "d'una naturalesa tan àmplia i inabastable que resulta impossible oferir respostes conclusives". De fet, el desig de Turba precisament és aquest: "mobilitzar l'interior de l'espectador i propiciar el pensament col·lectiu en aquests temps de distància social i de canvi de paradigma".

Mariona Naudin, Alba Valldaura i Ireneu Tranis van formar el 2015 Mos Maiorum amb la intenció de generar un teatre de gest polític que es nodrís del documental i de l'antropologia. La darrera proposta d'aquesta companyia es mou entre la ficció i el documental i indaga sobre la capacitat d'actuar junts. L'espectacle convida a observar com funciona el gregarisme, quina capacitat transformadora té la massa i quins mecanismes serveixen per controlar-la.

De la gentrificació a la 'turba'

El primer treball de la companyia Mos Maiorum (2015), amb aquesta mateix nom, parlava de la frontera sud d'Espanya i de la migració. Amb Gentry (Premi Adrià Gual 2017), es van endinsar en els processos gentrificadors a Barcelona i a Europa i ara a Turba, un espectacle que va començar en residència el focus és el potencial de la massa i els fenòmens revolucionaris.