Foguerons manté els actes del CAT i La Violeta però suspèn les plantades, l'arròs brut i els mercats

Un joc interactiu sobre Sant Antoni, el Dimoni a partir d'un conte escrit per Josep Fornés i el nou disc de Biel Majoral, principals novetats

Societat

El cartell d'enguany de Sa Pobla a Gràcia
El cartell d'enguany de Sa Pobla a Gràcia | Cedida

Els Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, l'edició número 29, serà enguany molt diferent al desplegament d'altres anys: ni xàrters des de Mallorca ni les plantades a la dotzena de carrers ni el cada cop més imprescindible arròs brut ni tan sols enguany la popular aterrada del folk als mercats. Malgrat aquestes sensibles baixes en el programa, amb un cartell que ho diu tot de Vicenç Ochoa, la celebració manté els actes interiors el cap de setmana del 28 al 30 de gener al Centre Artesà Tradicionàrius i La Violeta.

Toni Torrens, 83 anys, ànima de la festa de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, malgrat no haver pogut sortir de Mallorca, explica que mantenir les activitats de portes endins permetrà encara fer una edició prou completa. "Almenys farem els actes interiors i a Sa Pobla cuinarem espinagades a casa", fa broma.

Toni Torrens: "Almenys farem els actes interiors i a Sa Pobla cuinarem espinagades a casa"

Però no tot seran escenes eliminades enguany a Foguerons: l'altre màxim responsable de al celebració a Gràcia, Josep Fornés, aportarà una de les principals novetats: un joc interactiu sobre Sant Antoni i el Dimoni a partir d'un conte. "En un moment en què la cultura popular està patint tant, és necessari impulsar iniciatives així per recordar que existeix i que tenim intenció de tornar-hi", apunta Fornés. El joc permet descobrir els Foguerons de sa Pobla a Gràcia, la Porkada del Clot o els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu de Palomar.

El 28 de gener serà en tot cas el dia central amb la presentació del Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor, a càrrec d'Andreu Ramis, Carme Castells i Toni Galmés, basat en anotacions del folklorista Rafel Ginard. Seguidament s'oferirà un concert amb el grup Llavors de fonoll. La jornada es clourà amb la clàssica Oda a la sobrassada i una glosada. Per últim, el cantant Biel Majoral presentarà ja el dia 29 el seu quart disc, Arasíquesí.