Inclusió més art urbà a 'Parets amb ànima'

El grup ATRA impulsa un programa a Gràcia on artistes i dones en situació de vulnerabilitat social crearan murals

Societat

Si la situació sanitària ho permet, la ruta pels murals es faria a la primavera
Si la situació sanitària ho permet, la ruta pels murals es faria a la primavera | Cedida

El grup ATRA, del qual forma part Salut Mental Gràcia, ha creat el programa 'Parets amb ànima', una activitat que pretén -fent servir l'art urbà- convertir l'espai públic en una eina per sensibilitzar en matèria d'igualtat i inclusió social. Així, el projecte es desenvoluparà en dos grans blocs: en una primera part tres reconegudes grafiteres Lily Brick, Núria Toll i Musa− impartiran uns tallers de creació d’art urbà, que després es faran tangibles amb la materialització d’alguns murals. I, posteriorment, des del propi programa es dissenyarà una ruta que pretén donar a conèixer el patrimoni cultural de Gràcia, mitjançant els murals creats.

L'activitat està dirigida a persones majors d'edat amb diagnòstic de trastorn mental i/o conducta addictiva, principalment a dones en situació de vulnerabilitat social.

A partir de la propera setmana, aquestes artistes impartiran els tallers perquè, mitjançant l'oci creatiu i la formació en art mural, les persones que hi assisteixin tinguin noves portes al món laboral i "els permeti enderrocar estereotips", com assenyalen des d'ATRA. 'Parets amb ànima' compta amb la col·laboració i l'assessorament de B-MURALs, centre especialitzat en art urbà de Barcelona.

No és la primera iniciativa del grup que utilitza l'art com a eina per destigmatizar les persones amb malalties mentals. Una de les més recents és el projecte de teatre comunitari, amb la representació de l'espectacle musical de Dagoll Dagom 'Nit de Sant Joan' el novembre de 2019 al Cercle de Gràcia.