Artistes clàssics i emergents marquen un Tradicionàrius amb més presència femenina

El 34è festival folk arrenca aquest dissabte al CAT amb l'actuació d'Eliseo Parra, que estrena el disc 'Cantar y batir'

Cultura

La tradicional foto de família, a la porta del CAT aquest dimarts
La tradicional foto de família, a la porta del CAT aquest dimarts | Cedida

Aquest serà un Tradicionàrius continuïsta pel que fa al pressupost i les previsions econòmiques però amb algunes novetats de programació marcades per la nova direcció de Carol Durán i l’adaptació del festival a la normes sanitàries que limiten l’aforament -per ara- al 50%. La 34a edició del festival impulsat pel CAT, que arrenca aquest dissabte amb el concert d’Eliseo Parra, i s’allarga fins el 28 de març, ha programat 48 activitats al voltant de la música folk de manera presencial i a través de les pantalles, 32 concerts, estrenes discogràfiques, homenatges i aniversaris, cinema o dansa. “Podríem haver fet un festival de mínims a causa de la pandèmia però en canvi oferirem una programació molt intensa per donar caliu durants aquests tres mesos”, ha explicat Duran a la presentació del Tradicionàrius aquest dimarts. La nova directora artística, que va agafar el testimoni de Jordi Fàbregas a l’estiu, també va dedicar unes paraules de suport al músic gracienc -en aquests moments hospitalitzat i a l’espera d’una operació- i va assegurar que el concert d’Almanac 40 anys, que havia d’inaugurar el festival i servir de comiat de Fàbregas a sobre l’escenari- es farà més endavant.

La programació d’enguany s’estructura en diferents blocs, com ara concerts, Trad d’autor, Arran d’escenari, traDDigital, les Vespres dels dimecres o Tradicionàrius al Palau. Precisament aquest darrer és una de les novetats d’aquesta edició, una “perleta”, en paraules de Carol Duran, que pretén tenir continuïtat. Aquesta col·laboració es concretarà amb dos concerts a l’emblemàtic espai a càrrec de la banda Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (14/03) i Rodrigo Cuevas (19/03).

Eliseo Parra, Pep Gimeno Botifarra, Biel Majoral, Urbàlia Rurana, Luar Na Lubre, Corrandes són Corrandes i Jaume Arnella constitueixen el gruix d’artistes i grups vinculats a les arrels més profundes de la música folk. Els projectes liderats per dones tenen una gran presència en aquesta edició amb Marala, les occitanes Cocanha, les Violines, Maria Rodés, Paula Vega i Anna Ferrer, Coloma Bertran i els duets de Laura Esparza i Carlos Esteban i Maria Arnal i Marcel Bagés. El to festiu anirà a càrrec de El Belda i el Conjunt Badabadoc, La Coixinera i Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic. La rumba sonarà amb els de Sabor de Gràcia i la música clàssica amb Quartet Brossa. L’apunt de dansa anirà a càrrec de Toni Jodar amb Tra Tra Tra i del film Dantza, seguida d’un concert dels bascos Errebal. “No hem pogut fer una edició internacional, i això ens ha permès descobrir artistes i propostes amb DO, i constatar el talent i el gran nivell que hi ha a casa, i malgrat les restriccions de mobilitat també proposem concerts d’altres indrets com ara el País Basc, Galícia o el País Valencià”, afegeix Duran.

Clausura a toc de rúmbia

El fundador de Dusminguet i ànima de la Troba Kung-Fú, Joan Garriga, serà el responsable de la cloenda del 'Tradi'. Després de compondre i interpretar en directe la banda sonora dels dos darrers espectacles teatrals d’Oriol Broggi, Garriga presentarà el seu darrer àlbum, 'El ball i el plany', mesclat en ple confinament. El 26 de març al CAT.