L'institut Vallcarca salvarà un terç dels jardins Comas i Llaberia en un retoc final que l'allunya dels veïns de l'avinguda

El pla executiu preveu també la connexió exterior des de l'espai verd fins a l'àgora central del nou complex educatiu

Societat

Maqueta del futur equipament educatiu de Vallcarca
Maqueta del futur equipament educatiu de Vallcarca | Cedida

L'avantprojecte de construcció de l'institut Vallcarca, presentat just abans de festes pel Consorci d'Educació a la Coordinadora d'AMPA, ha revelat últims i importants detalls abans que surti el concurs per a la seva construcció que preveu la fase d'obres per al juny de 2021: el bloc de l'institut s'ha mogut finalment deixant no l'estret passadís que es preveia entre el nou equipament educatiu i la finca de la comunitat de veïns de l'avinguda Vallcarca 218 sinó un espai verd que salva aproximadament un terç dels actuals jardins Comas i Llaberia.

El retoc, més enllà de reubicar lleugerament i compactar l'edifici, busca donar resposta a les queixes veïnals que ja s'havien tingut en compte per la banda del carrer Baró de la Barre i que ara se sensibilitzen amb els inquilins de la zona sud de l'avinguda. A la vista de les imatges virtuals presentades pel Consorci, el bloc educatiu deixa ara un espai verd d'una amplada de 10-15 metres i es manté la distància de tres metres prevista respecte del carrer secundari. 

El projecte guanyador, de l'equip d'arquitectes format pels bufets Sumo i Comas-Pont, ja va apuntar al maig el desig de salvar els arbres dels jardins integrant-los als patis del nou complex educatiu i allunyar el màxim l'edifici nou respecte dels veïns. També es va apuntar la voluntat de fer un "porxo lineal" que connectés l’escola Pare Poveda "amb el nou pati arbrat del sud de la parcel·la". La concreció preveu aquesta entrada exterior que pot utilitzar-se per a actes de barri i és generosa amb la idea assumida que els jardins Comas i Llaberia es perdrien gairebé totalment com a ús públic. Fonts municipals han afegit que els arbres que no es puguin salvar es traslladaran al parc Anna Piferrer, justament on fins al 2016 estava previst que s'aixequés l'institut i una sentència del Suprem guanyada pels veïns del carrer Veciana ho va obligar a replantejar.

Planta a planta. El pla executiu exposat ara a la comunitat educativa també detalla planta a planta com serà el nou institut Vallcarca, a més d'oferir imatges virtuals que ajuden a imaginar un bloc molt obert a la llum exterior i amb marqueteria de fusta. De baix a dalt, l'edifici tindrà un semisoterrani segon on hi haurà un laboratori, una aula de música i una cafeteria com a espais destacats; a nivell d'avinguda Vallcarca s'accedirà al semisoterrani primer que tindrà un altre laboratori, un gimnàs i una aula taller; a nivell de Baró de la Barre hi haurà la planta baixa, amb quatre aules de batxillerat, la biblioteca i els despatxos de direcció; a la planta 1 hi haurà sis aules de secundària i una aula de tecnologia; a la planta 2 hi haurà sis aules de secundària més, una aula de dibuix i una aula de reforç. Finalment l'edifici culminarà per dalt amb un pati esportiu.

Préssing per la data d'obres

La Coordinadora d'AMPA està apretant per saber el dia que es començarà a aixecar l'institut, perquè només així s'iniciarà el compte enrere de 18-20 mesos que  donaran credibilitat a la finalització prevista a finals de 2022-principis de 2023. No hi ha desconfiança que el centre pugui engegar classes el curs 2023-2024.