Família Fradera: "És difícil posar terminis a Ca L'Espina; som grans tenidors però no hem desnonat mai ningú"

"No hi haurà més desallotjaments parcials; ara encarem la demanda civil de l'edifici", expliquen els portaveus de Bojous S.L.

Política

Òscar i Joan Fradera, moments després de l'entrevista
Òscar i Joan Fradera, moments després de l'entrevista | A.B.

Joan Fradera (Barcelona, 1947) i Òscar Fradera (Me­dellín, 1991), pare i fill, posen cara a Bojous S.L., l'empresa propietària de Ca L'Espina, la casa okupada des de fa un any al carrer Astúries 12. En aquesta entrevista, després del segon desallotjament parcial de la setmana passada, la família Fradera explica el seu punt de vista i quins són els propers passos en el conflicte.

Segon desallotjament parcial en sis mesos. Cap a on va el cas ara?
Ara, com bé apuntàveu en la informació de la setmana passada, hi ha tres pisos de la finca okupats, però la denúncia originària ja ha exhaurit la via penal. No hi haurà més desallotjaments parcials.

Tot depèn, per tant, de la via civil.
Sí, els okupes han demanat un advocat d'ofici com a maniobra dilatòria per guanyar temps. Es coneixen bé els mecanismes judicials. En tot cas encarem la demanda civil sobre tot l'edifici.
Quines garanties teniu que no hi haurà reokupacions dels espais  que heu recuperat?
Seria pitjor per a ells. En tot cas, des de la recuperació dels baixos al mes de juliol, no hem tingut cap problema i els paletes hi han pogut treballar sense dificultats de dilluns a divendres. Amb el cas del segon pis, hem fet un vot de confiança.

...? 
Sí que és cert que hi ha una hostilitat gran i el dia de la desokupació van estar molt agressius, però hem pogut accedir al segon pis. Tenim dret a clau de la finca però els okupes no ens la donen; ara bé, ens obren a baix quan hi anem i nosaltres no canviem el bombí. Ara els deixarem accedir al segon pis perquè recuperin coses que tenen.

Hi ha, diguem-ne, diàleg?
Dialogar és difícil amb una assemblea d'okupes, però sí que ha baixat la tensió respecte als mesos de l'escarni i de les pintades per tota la ciutat. 

Com diu l'assemblea, sou grans tenidors. Heu tingut altres problemes amb altres finques?
Som grans tenidors, que vol dir que tenim un mínim de 15 propietats, i Ca L'Espina és l'única on tenim maldecaps. Hem patit una okupació menor que es va resoldre i algun impagament, però no hem desnonat mai ningú. 

Enteneu la idea de l'okupació?
Compartim que Barcelona té un problema habitacional i a nosaltres se'ns veu en negatiu com a grans tenidors. però no som un fons inversor ni un banc. I, en tot cas, també hi ha petits propietaris cabrons. No tenim res contra els okupes com a idea, però ara ho patim com un problema i ens fa ràbia.

Quina previsió de resolució del conflicte teniu?
Tot això porta temps. És difícil en aquests casos posar terminis.