Les escoles de teatre de Gràcia se sumen a la crida per ser reconegudes com a centres autoritzats

La pròrroga de les restriccions dos setmanes més agreuja una situació crítica que ja es va denunciar el passat novembre

Cultura

L'escola de teatre musical Youkali, al carrer Ramón y Cajal
L'escola de teatre musical Youkali, al carrer Ramón y Cajal | À.G.P.

Poc després d'haver encetat el curs i la temporada -després de mesos d'aturada de tota activitat- les escoles de teatre, algunes d'elles amb sala d'exhibició- van haver de tornar a tancar tot just quan començaven a recuperar-se (veure l'Independent 821). En aquell moment, la denúncia de part d'aquests centres es va sentir des de l'ACET, l'Associació d'Escoles de Teatre de Catalunya, i diversos centres de la Vila s'hi van sumar, com el cas de L'autèntica, Estudi per a l'actor o l'escola de teatre musical Youkali. "Des del novembre ni Cultura ni Ensenyament vol rebren's per tal de trobar solucions, només es dediquen a desviar la responsabilitat", explica Josep Maria Borràs, director de Youkali i membre fundador de l'ACET. L'entitat va tornar a emetre un nou manifest la passada setmana qualificant la situació de "molt greu i insostenible". 

Les restriccions impedeixen que infants i joves puguin fer les classes presencials per estar considerada una activitat extraescolar. "Encara que moltes famílies segueixin amb nosaltres, allargar molt de temps les classes virtuals pot fer que alguns prefereixin donar-se de baixa", afegeix Borràs. Davant d'aquesta situació crítica que viu el sector, l'ACET va crear una comissió que treballa perquè l'administració reconegui les escoles de teatre i també de circ com a centres autoritzats. "Estem treballant en el document, juntament amb el sector del circ, per presentar-lo al departament", explica el director de l'escola de Ramón y Cajal, crític amb l'actitud de la Generalitat: "S'omplen la boca parlant de cultura però no es fa res per cuidar i protegir el sector". 

Per la seva part, des de L'Autèntica també es lamenta que encara no puguin començar les classes d'infants i joves, tot i que segueixen promovent la programació de teatre infantil, encara que l'aforament sigui del 50%.

L'ACET també alerta que s'està deixant caure el teixit de les escoles artístiques, "moltes d'elles referents culturals històriques de país,  un munt de projectes emergents i molts professionals del sector educatiu i cultural. Estem matant la cultura i creant una societat grisa i deprimida".

Aposta pel teatre infantil

Malgrat no poder fer classes presencials a infants i joves, L'autèntica manté la programació de teatre infantil (una altra de les potes del projecte), amb un cartell que inclou titelles (amb l'estrena de la peça 'Punxa', els dissabtes de febrer a les 17 h) o el teatre musical (amb 'La Nana i l'avi Papet van de concert', diumenges del 7 al 28 de febrer a les 11 i 12.30 h).